Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Βιταμίνη D-Νεώτερα.

Η ραχίτιδα αποτελεί την σημαντικότερη κλινική συνέπεια της έλλειψης βιταμίνης D. Η κυκλοφορούσα βιταμίνη D στον άνθρωπο προέρχεται κατά 90% από την βιοσύνθεση της πρόδρομης της μορφής D3 στο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB). Η πιο αποτελεσματική περίοδο της ημέρας κατά την οποία η έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε επαρκή παραγωγή D3 είναι μεταξύ 10:00-15:00. Πρέπει να τονισθεί ότι η υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία δεν οδηγεί αντίστοιχα σε υπερπαραγωγή D3 ενώ αντίθετα οδηγεί σε αποδόμηση της προβιταμίνης D3 σε αδρανή παράγωγα.
Η διατητική πρόσληψη της βιταμίνης D προέρχεται από ψάρια πλούσια σε λίπος, όπως ο σολωμός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, το μοσχαρίσιο συκώτι και o κρόκος αυγού.
Διαταραχές μεταβολισμού:
Εποχή: Τα χαμηλότερα επίπεδα παρατηρούνται το Φεβρουάριο και Μάρτιο μήνα.
Ρουχισμός: γενικά τα σκουρόχρωμα, καθώς και τα ρούχα με πυκνή ύφανση προκαλούν μεγαλύτερη εξασθένηση των UBV.
Η εφαρμογή του αντηλιακού μπορεί να μειώσει την παραγωγή βιταμίνης D, όμως λόγω πολύωρης έκθεσης στον ήλιο είναι πιθανό να παράγεται τελικά επαρκής ποσότητα βιταμίνης παρά την χρήση αντηλιακών.
Θηλάζοντα βρέφη με απουσία επαρκούς έκθεσης στο ηλιακό φώς, προσλαμβάνουν πολύ μικρότερη ποσότητα βιταμίνης D από την απαιτούμενη. Επιπλέον η περιεχόμενη στο μητρικό γάλα ποσότητα της βιταμίνης D μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από αντίστοιχη μειωμένη πρόσληψη της μητέρας.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται σημαντικά επιδημιολογικά στοιχεία για πιθανή συμμετοχή των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D στην αιτιολογία μιας σειράς νοσημάτων όπως στο δέρμα, αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνος, ψυχιατρικές διαταραχές. Μεγαλύτερες μελέτες θα δώσουν στο μέλλον πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.
Η Αμερικάνική Ακαδημία παιδιατρικής συνιστά ότι τα επίπεδα 25-OH-βιταμίνης D στα παιδιά πρέπει να είναι άνω των 20ng/ml (>50nmol/l). Συνιστά λοιπόν την ημερήσια συμπληρωματική χορήγηση 400IU βιταμίνης D σε αποκλειστικά, καθώς και μερικώς θηλάζοντα βρέφη αφού στα πλαίσια πρόληψης του καρκίνου του δέρματος συνιστά μωρά<6 μηνών να αποφεύγουν την απευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προς το παρόν επίσημες οδηγίες για την συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D σε υγιή βρέφη και παιδιά. Η απόφαση για συμπληρωματική χορήγηση πρέπει να εξατομικεύεται από τον παιδίατρο λαμβάνοντας υπόψη του, κατά περίπτωση, ποιους παράγοντες κινδύνου συγκεντρώνει το υγιές βρέφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου