Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Το ροχαλητό στην παιδική ηλικία.

Ο όρος αποφρακτικού τύπου διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, από το πρωτοπαθές ροχαλητό και το σύνδρομο αυξημένης αντίστασης του ανώτερου αεραγωγού μέχρι το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας-υπόπνοιας στον ύπνο (ΣΑΑΥ).
Το ροχαλητό (ρεγχασμός) είναι το συχνότερο και χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα του ΣΑΑΥ στη διάρκεια της νύχτας, το οποίο οφείλεται στη διαλείπουσα μερική απόφραξη του φάρυγγα. Οι αποφρακτικές άπνοιες γίνονται αντιληπτές από τους γονείς ως βραχείες παύσεις της αναπνοής. Επιπλέον, το ΣΑΑΥ μπορεί να συνοδεύεται από ανήσυχο ύπνο, αφυπνίσεις, λήψη ασυνήθιστων θέσεων, υπερβολική εφίδρωση και στοματική αναπνοή. Κατά την διάρκεια της ημέρας είναι δυνατόν να παρουσιάζουν υπνηλία, υπερκινητικότητα και διαταραχές της συμπεριφοράς.
Το ΣΑΑΥ είναι αποτέλεσμα συνδυασμού ανατομικών και νευρομυϊκών παραγόντων. Κατά την εισπνοή η σύσπαση του διαφράγματος δημιουργεί αρνητική πίεση στο φαρυγγικό αεραγωγό. Η αρνητική αυτή πίεση γίνεται ακόμα αρνητικότερη, όταν συνυπάρχει αυξημένη αντίσταση του ανώτερου αεραγωγού(υπερτροφία φαρυγγικής αμυγδαλής, υπερτροφία παρίσθμιων αμυγδαλών, ρινίτιδα) με αποτέλεσμα τα τοιχώματα του φάρυγγα τείνουν να συμπέσουν.
Το πρώτο βήμα για την διάγνωση του ΣΑΑΥ είναι η λήψη ιστορικού και η φυσική εξέταση.
Λήψη ιστορικού: ύπαρξη ροχαλητού και στοματικής αναπνοής στην διάρκεια του ύπνου. Εάν ένα από τα δύο ή και τα δύο συμπτώματα είναι παρόντα, ακολουθεί λεπτομερή λήψη ιστορικού. Ένα ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζεται ΕΔΩ.
Κλινική εξέταση: έλεγχος για παρουσία ρινικής συμφόρησης, παρουσία υπερτροφία αμυγδαλών. Στηνπερίπτωση που συνυπάρχουν:

  • Ροχαλητό+ Ρινική συμφόρηση+ Υπερτροφία αμυγδαλών, παραπομπή για έλεγχο σε ΩΡΛ ή σε εργαστήριο ύπνου για πολυκαταγραφική μελέτη (μέθοδο αναφοράς για τη διάγνωση του ΣΑΑΥ).

  • Εναλλακτικά εάν οι αμυγδαλές είναι φυσιολογικού μεγέθους και κυριαρχεί η ρινική συμφόρηση και η στοματική αναπνοή τότε είναι δυνατόν να χορηγηθεί από τον παιδίατρο για 4 εβδομάδες κάποιο ρινικό κορτικοστεροειδές (από την ηλικία των 3 ετών) και το παιδί να επανεκτιμηθεί μετά την ολοκλήρωση της αγωγής. Εφόσον τα συμπτώματα στην διάρκεια του ύπνου δεν βελτιωθούν, τότε ακολουθεί η παραπομπή σε ΩΡΛ.Θεραπεία εκλογής, η συνδυασμένη αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου