Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Χρόνια προβλήματα υγείας και αθλητικές δραστηριότητες.

Για τα περισσότερα χρόνια νοσήματα, οι υπάρχουσες ενδείξεις υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στις περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες, επειδή τα συνολικά οφέλη (σωματικά και ψυχολογικά) υπερτερούν των κινδύνων.
Τα αθλήματα ,αναλόγως του σχετικού κινδύνου πρόκλησης οξέος τραυματισμού, κατατάσσονται σε τρεις ομάδες:

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε μια ανάλυση ιατρικών προβλημάτων που επηρεάζουν την αθλητική συμμετοχή. Η κλινική κρίση του ιατρού είναι απαραίτητη για την εφαρμογή αυτών των συστάσεων. Περισσότερες πληροφορίες στο Δελτίο της Α Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.(σελ 169)

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε χρόνια ιατρικά προβλήματα που επιτρέπεται η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες χωρίς προϋποθέσεις:

  • Απουσία οργάνων:

Απουσία του ενός όρχεως-ναι

Απουσία της μιας ωοθήκης-ναι

  • Προβλήματα αναπνευστικού:

Χρόνιες πνευμονοπάθειες-ναι με την προϋπόθεση ικανοποιητικής ενυδάτωσης και απαραίτητες προφυλάξεις για αποφυγή της θερμοπληξίας.

Άσθμα-ναι

  • Νευρολογικά προβλήματα :

Σπασμοί καλώς ρυθμιζόμενοι-ναι

  • Παχυσαρκία-ναι

  • Ηπατίτιδες(κυρίως C)-ναι με την προϋπόθεση το προσωπικό να λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις όταν έρχονται σε επαφή μα το αίμα ή σωματικά υγρά που περιέχουν εμφανώς αίμα.

  • Λοίμωξη HIV-ναι με την προϋπόθεση το προσωπικό να λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις όταν έρχονται σε επαφή μα το αίμα ή σωματικά υγρά που περιέχουν εμφανώς αίμα. Όταν το ιϊκό φορτίο είναι ανιχνεύσιμο αποφεύγονται αθλήματα έντονης σύγκρουσης.

  • Σακχαρώδης Διαβήτης-ναι με κατάλληλη προσαρμογή στη δίαιτα.

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα:
    Η φύση του καρδιολογικού προβλήματος και η επιβάρυνση την οποία προκαλεί το άθλημα στην υποκείμενη παθολογία είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που καθορίζουν τον κίνδυνο από τη συμμετοχή. Η οξεία αντίδραση του καρδιαγγειακού συστήματος κατά την δυναμική(ισοτονική) και τη στατική (ισομετρική) άσκηση περιλαμβάνει αλλαγές πολλών παραμέτρων.

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται αθλήματα με την αντίστοιχη επιβάρυνση στο καρδιαγγειακό σύστημα:ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Οι περισσότερες χρόνιες παθήσεις επιτρέπουν την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες κάτω από κάποιες προϋποθέσεις και με την συνοδό προσωπική εκτίμηση και καθοδήγηση του παιδιάτρου. Η συμμετοχή παιδιών και εφήβων με χρόνιο πρόβλημα υγείας, σε αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται. Οι περισσότερες ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο από τη συμμετοχή αμβλύνονται, συγκρινόμενες με τα φυσικά και συναισθηματικά οφέλη που αποκομίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου