Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού.

Ο Μητρικός θηλασμός είναι ένα δικαίωμα του βρέφους. Δυστυχώς, στη χώρα μας το δικαίωμα καταστρατηγείται. Σύμφωνα με την διακήρυξη innocent (Innocenti Declaration on the protection, Promotion and Support of Breastfeeding),που έγινε την 1η Αυγούστου του 1990, στη Φλωρεντία, μεταξύ άλλων θα έπρεπε μέχρι το 1995 όλες οι κυβερνήσεις να ορίσουν εθνική επιτροπή μητρικού θηλασμού. Η πρώτη εθνική επιτροπή μητρικού θηλασμού στη χώρα μας ορίστηκε το 1993, διαλύθηκε,όμως, μετά από τρείς συνεδριάσεις. Δώδεκα χρόνια μετά, το 2005 ορίστηκε εκ νέου, με πρόεδρο τον καθηγητή κ.Γ.Χρούσο. Ένα από τα πρώτα μελήματα της επιτροπής ήταν η αποτύπωση των ποσοστών μητρικού θηλασμού σε εθνικό επίπεδο.
Κάποια από τα αποτελέσματα που χρήζουν αναφοράς:

  • Για να χαρακτηρισθεί ένα μαιευτήριο φιλικό για το βρέφος (Baby friendly Hospital Initiative) πρέπει να εφαρμόζονται σε αυτό τα 10 βήματα για επιτυχή θηλασμό που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας (ΠΟΥ). Στην Ελλάδα σήμερα κανένα μαιευτήριο δεν έχει την διάκριση αυτή.
  • Μόνο το 49% μαιευτηρίων έχουν συνδιαμονή μητέρας παιδιού, 35% των μητέρων δήλωσαν ότι τους δόθηκε δωρεάν δείγμα γάλακτος και 65% συνταγή για γάλα αγελάδας κατά την έξοδο από το μαιευτήριο.
  • Θετική συσχέτιση βρέθηκε όσο αφορά το μορφωτικό επίπεδο των γονέων. Απόφοιτοι ΑΕΙ θήλαζαν αποκλειστικά σε μεγαλύτερο ποσοστό. Επίσης όσο αύξανε το επίπεδο εκπαίδευσης του πατέρα, τόσο αύξανε η πιθανότητα η μητέρα να θηλάσει αποκλειστικά τον 1ο μήνα.(25,4% ΑΕΙ έναντι 3% απόφοιτων δημοτικού).
  • Οι μη καπνίστριες είχαν διπλάσια συχνότητα αποκλειστικού θηλασμού τον 1ο μήνα.
  • Η τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος της μητέρας στην 1η ώρα μετά τον τοκετό αυξάνει κατά 2 φορές το ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού τον 1ο μήνα.(31% έναντι 17%). Να σημειωθεί ότι μόνο το 27% των νεογέννητων της έρευνας τοποθετήθηκε στο στήθος της μητέρας την 1η ώρα από τον τοκετό για να θηλάσει.
  • Η χρήση πιπίλας συνδέεται ισχυρά με το θηλασμό. 33% των βρεφών που δεν τους δόθηκε πιπίλα θήλαζαν αποκλειστικά τον 1ο μήνα ,έναντι 17% αυτών που τους δόθηκε.

Τα ποσοστά θηλασμού στην Ελλάδα έναντι του Αμερικανικού προγραμματικού σχεδίου έχουν ως εξής:

Θηλασμός πρώτες μέρες ζωής: 87,9% στην χώρα μας έναντι 75% .

Θηλασμός στους 6 μήνες: 22% στην χώρα μας έναντι 50% .

Θηλασμός στους 12 μήνες: 6,4% στην χώρα μας έναντι 25%.

Η έρευνα επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζουμε εμπειρικά όλοι μας. Ο μητρικός θηλασμός βρίσκεται σε επίπεδο καθόλου κολακευτικό για τη χώρα μας. Απαραίτητος,λοιπόν, ο Εθνικός σχεδιασμός του, με στόχο την υγεία των παιδιών μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου