Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ανοσοενισχυτικά και εμβόλια…αργά αλλά σταθερά

Ο σκοπός του εμβολιασμού είναι να προφυλάξει από λοιμώδη νοσήματα επάγοντας ανοσολογική απάντηση, χωρίς όμως την πρόκληση της νόσου. Τα παλαιότερα εμβόλια περιείχαν εξασθενημένους ή αδρανοποιημένους μικροοργανισμούς ενώ τα νεότερα εμβόλια παρασκευάζονται από κεκαθαρμένα συστατικά τους, κυρίως από την κάψα ή το περίβλημα, με σκοπό την μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών.
Αυτά τα νέα εμβόλια όμως απαιτούν την προσθήκη ανοσοενισχυτικού για να είναι αποτελεσματικά και κυρίως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού με ανοσολογικές ιδιαιτερότητες όπως τα νεογνά, οι ηλικιωμένοι ή οι ανοσοκατασταλμένοι.
Για περισσότερα από 80 χρόνια τα άλατα αλουμινίου αποτελούν τα κυρίως χρησιμοποιούμενα ανοσοενισχυτικά. Παρότι η ενδοδερμική και η υποδόρια χορήγηση είναι πιο αποτελεσματική στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος από ότι η ενδομυϊκή χορήγηση, εξαιτίας τοπικής τοξικότητας, εμβόλια που περιέχουν αλουμίνιο χορηγούνται ενδομυϊκά.
Σήμερα στην προσπάθεια εύρεσης νέων ανοσοενσχυτικών με σκοπό την καλύτερη, γρηγορότερη, και με λιγότερες παρενέργειες δράση χρησιμοποιούνται:
· Τμήματα μικροοργανισμών όπως στο εμβόλιο έναντι των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
· Γαλακτώματα όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στο πανδημικό εμβόλιο για την νέα γρίπη
· Λιποσώματα-Ιοσώματα
με πολύ καλό προφίλ ασφάλειας.
Σήμερα όμως λόγω αυστηρότερων κανονισμών, δικαίως, χρειάζονται μελέτες 5000-25000 ατόμων προτού δοθεί άδεια κυκλοφορίας, ενώ παλαιότερα χρειαζόταν 200-500 άτομα. Προβλέπεται ότι σχετικά λίγα ανοσοενισχυτικά αναμένεται να λάβουν άδεια για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους τα επόμενα 10-20 χρόνια.
Σήμερα εμβόλια που κυκλοφορούν χωρίς ανοσοενισχυτικά είναι έναντι:
· Ανεμευλογιάς
· Ιλαράς-Παρωτίτδας-Ερυθράς
· Ιλαράς-Παρωτίτδας-Ερυθράς-Ανεμευλογιάς
· Ροταϊού
· Κοινής γρίπης
· Πνευμονιοκόκκου (Pneumo23)
· Φυματίωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου