Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Μαστοκύττωμα στα παιδιά

Οι μαστοκυτταρώσεις χαρακτηρίζονται απο έντονο πολλαπλασιασμό των μαστοκυττάρων σε διάφορα όργανα αλλά κυρίως στο δέρμα.


Τα μαστοκύτταρα αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Παράγονται στο μυελό των οστών και μεταναστεύουν στους ιστούς, όπου εγκαθίστανται κοντά στα αιμοφόρα αγγεία ή νεύρα.

Το μαστοκύττωμα αποτελεί κλινική έκφραση της Δερματικής μαστοκυττάρωσης των παιδιών και μαζί με την μελαγχρωματική κνίδωση είναι η συνηθέστερες.

Πρόκειται σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ για καλοήθη ασθένεια. Εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί στην εφηβεία.

Η διάγνωση της νόσου τίθεται από την κλινική εικόνα και από την ιστολογική εξέταση βιοψίας από την περιοχή της βλάβης. Επιπλέον μπορεί να εμφανιστεί θετικό σημείο Darier (τριβή της περιοχής της βλάβης η οποία οδηγεί στην εμφάνιση πομφού, ερυθρότητας και κνησμού).

Ως πρόληψη των επεισοδίων συνιστάται η αποφυγή παραγόντων όπως :
· η έκθεση στον ήλιο
· η τριβή των βλαβών
· η υπερβολική ζέστη ή ψύχος
· το ψυχικό στρες
· φάρμακα όπως ασπιρίνη, κωδείνη, μορφίνη, πεθιδίνη, πολυμυξίνη, νεομυκίνη, ρεσερπίνη, υδραλαζίνη,τριμεθοπρίμη+σουλφαμεθοξαζολη(Septrin) και θειαμίνη τα οποία πιθανό να αποσταθεροποιούν τα μαστοκύτταρα.
· όταν είναι πολλά τα μαστοκυττώματα περιορίζουμε τα φρούτα και πράσινα λαχανικά επειδή περιέχουν σαλικυλικό οξύ που ερεθίζει το μαστοκύτταρο).

Η πρόγνωση της νόσου είναι πολύ καλή, καθώς στους μισούς περίπου ασθενείς οι βλάβες εξαφανίζονται έως την εφηβεία. Στις περιπτώσεις στις οποίες παραμένουν οι βλάβες, διαπιστώνεται σημαντική υποχώρηση της έκτασής τους και ύφεση των συμπτωμάτων.

Ένα σύντομο ενημερωτικό φυλλάδιο για τους γονείς ΕΔΩ.

5 σχόλια:

  1. Τι κανω σε περιπτωσει κνισμου???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνώμη για την καθυστέρηση.Όσο αφορά τα μονήρη μαστοκυττώματα, ανάλογα με την ηλικία. Σε πολύ μικρά παιδιά θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε μόνο δροσερά επιθέματα, για πιό μεγάλες ηλικίες (>2 χρ) θα μπορούσε να δωθεί και μία δόση απο Sir Atarax.
    Ελπίζω να βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Xerete... Giati se mikroteri ilikia den ipirxan kapia simptomata k emfanistikan
    stin ilikia twn 2 xronon? To antistaminiko xyzal to thewrite kalo?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ine dhio miso xronon dhen exi fagura ala exi arketes vlaves ..megalonontas bori na exi simtomata opos fagura?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tha parakalusa opi gonis exun pedhi me mastokitarosi an borun na epikinonisun mazi mou .exo ena agoraki dhio misi xronon pou pasxi apo afti tin noso k tha ithela na matho plirofories jiati ime poli anxomeni sas efxaristo opios bori na me voithisi to til mou ine. 6984135980

    ΑπάντησηΔιαγραφή