Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ντένις ο...τρομερός


"Έφυγε" το Σάββατο το πρωί σε ηλικία 74 ετών ο Ντένις. Χόπερ. Ο διάσημος ηθοποιός που έγινε πιο γνωστός από την ταινία του 1969 "Ξέγνοιαστος Καβαλάρης" άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στη Βένις της Καλιφόρνια εξαιτίας επιπλοκών από τον καρκίνο του προστάτη από τον οποίο υπέφερε το τελευταίο διάστημα.

Για πρώτη φορά ο Χόπερ εμφανίστηκε το 1955 στην τηλεόραση, συμμετέχοντας σε δύο ταινίες, με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Ντιν, Επαναστάτης χωρίς αιτία (1955) και Giant (1956).
Με κυρίως guest τηλεοπτικές εμφανίσεις για περίπου μία δεκαετία και μικρούς ρόλους στο σινεμά, ο Χόπερ χρειάστηκε να φτάσει ως το τέλος της δεκαετίας του ’60 για να γίνει πιο γνωστός, γράφοντας, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας στο Easy Rider (Ξέγνοιαστος Καβαλάρης) το 1969, για το οποίο απέσπασε το βραβείο στις Κάννες και κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ σεναρίου.

Επανήλθε στην πρώτη γραμμή ακριβώς δέκα χρόνια μετά, με τη συμμετοχή του στο πολυσυζητημένο από την εποχή του μέχρι και σήμερα, Αποκάλυψη Τώρα (1979), ενώ, αργότερα απέσπασε πολύ καλές κριτικές για τους ρόλους του στις ταινίες Blue Velvet και Hoosiers. Για το τελευταίο μάλιστα προτάθηκε και για Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου.

Πολυπράγμων, - εκτός από ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, έγινε γνωστός και ως εικαστικός καλλιτέχνης (γλύπτης και ζωγράφος)- και πατέρας τεσσάρων παιδιών μετά από πέντε γάμους, ο Ντένις Χόπερ είχε τον τελευταίο καιρό αποσυρθεί από τα φώτα για να επικεντρωθεί στη θεραπεία του.
Άρθρο από ΣΙΝΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου