Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Χρώματα στα γήπεδα

Ένας από τους γρίφους της παιδικής μου ηλικίας, όταν έβλεπα αγώνες εθνικών ομάδων, ήταν τα χρώματα που είχαν επιλέξει ορισμένες από αυτές και δεν είχαν σχέση με τα χρώματα στις σημαίες τους. Γιατί οι Ιταλοί φοράνε μπλε; Γιατί οι Ολλανδοί προτιμούν το πορτοκαλί και οι Γερμανοί το μαύρο και το άσπρο; Να λοιπόν οι μικρές ιστορίες των χρωμάτων που δεν προκύπτουν από τις σημαίες των ομάδων που θα παίξουν στο Μουντιάλ.

Η Ιταλία η οποία φοράει μπλε χρώματα ενώ η σημαία της είναι πράσινη λευκή και κόκκινη. Ανάμεσα στα Βασίλεια που ενώθηκαν για να σχηματίσουν την Ιταλία το 1860 ήταν κι αυτό της Σαρδηνίας. Ο βασιλιάς της Βίκτορ Εμανουέλε Α΄ ανακηρύχθηκε βασιλιάς ολόκληρης της Ιταλίας και διατήρησε το γαλάζιο χρώμα στη δικιά του σημαία. Δεδομένου ότι ο βασιλιάς ήταν επίτιμος πρόεδρος σε κάθε αθλητική ομοσπονδία οι ομάδες ντύθηκαν στα μπλε για να τον τιμήσουν κι αυτή η παράδοση δεν άλλαξε όταν έπαψε να υπάρχει στο γειτονικό μας κράτος η βασιλεία.

Η Ολλανδία έχει παρόμοια ιστορία. Στην χώρα αυτή βασίλευε ο οίκος της Οράγγης και το πορτοκαλί είναι το χρώμα που χαρακτηρίζει την Βασιλική οικογένεια. Οράνιε, άλλωστε σήμαινε και πορτοκαλί. από αυτών βγήκε και το παρατσούκλι των Ολλανδών. Πορτοκαλί χρώμα υπήρχε και στην επίσημη τρίχρωμη σημαία της Ολλανδίας μέχρι τα μέσα του 19ο αιώνα, όταν αντικαταστάθηκε από το κόκκινο. Η παράδοση λέει ότι η αλλαγή αυτή από πορτοκαλί σε κόκκινο έγινε κατά λάθος.



Η Γερμανία οφείλει το ασπρόμαυρο χρώμα στη μεγάλη πρωσική παράδοση. Η Πρωσία, ένα από τα βασίλεια που ενώθηκαν για να δημιουργηθεί η Γερμανία είχε ως παραδοσιακά χρώματα το μαύρο και το λευκό. Αυτά ήταν τα χρώματα του οίκου Χοεντσρόλεν , του οποίου μέλη ήταν οι «κάιζερ». Η Γερμανοί πολύ συχνά φορούν και στολές με βασικό χρώμα το πράσινο(που κι αυτό δεν υπάρχει στη σημαία) και οφείλεται στα εθνικά χρώματα της Σαξονίας, επίσης μεγάλου βασιλείου στα ανατολικά της χώρας.


Στην Ιαπωνία το εθνικό χρώμα είναι το κόκκινο. Κόκκινη άσπρη η σημαία και κόκκινα τα ρούχα της αυτοκρατορικής οικογένειας. Οι εθνικές εμφανίσεις όμως είναι μπλε, αυτοκρατορικό χρώμα κι αυτό που χρησιμοποιείται μόνο όταν ο αυτοκράτορας ταξιδεύει στην θάλασσα.


Εκτός από τις βασιλικές ιστορίες, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες. Με διαφορετικά χρώματα από τα βασικά μπλε και κόκκινο που έχουν στις σημαίες τους θα εμφανιστούν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
Η Αυστραλία φοράει κίτρινο και πράσινο, λόγω της βλάστησης και του χρυσού που «πλουτίζουν» την γη της.


Η Νέα Ζηλανδία αντλεί την παράδοση του μαυρού και του λευκού χρώματος στις εμφανίσεις των εθνικών της ομάδων από τα χρώματα της επαρχίας Όκλαντ, αθλητικής πρωτεύουσας της χώρας.


Η Σλοβενία στην σημαία της έχει τα σλαβικά χρώματα που διατήρησαν και η Σερβία με την Κροατία μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Στον αθλητισμό όμως έχει επιλεγεί το πράσινο λόγω της βλάστησης.
Άρθρο του Γιάννη Κυφωνίδη στο Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου