Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Υγρασία..και όμως βοηθάει.

Αυτή την περίοδο παρουσιάστηκαν αρκετά περιστατικά με έντονο βήχα και ένα με δύο πυρετικά κύματα στα πρώτα 24ωρα έναρξης των συμπτωμάτων τους. Από την κλινική εξέταση δεν παρουσίαζαν κάποιο παθολογικό ακροαστικό εύρημα, ενώ είχαν εμφανή εστία από το ανώτερο αναπνευστικό (ρινίτιδα,φαρυγγίτιδα). Κοινό γνώρισμα τους, ότι σε ανοιχτούς χώρους τα παιδιά παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση, σε αντίθεση με το σπίτι όπου ο βήχας αναφέρεται ως παροξυσμικός και κυρίως κατά την ώρα του ύπνου.

Η αγωγή με εισπνεόμενα ή αποχρεπτικά σιρόπια, θεωρώ, ότι είναι τουλάχιστον οξύμωρο όταν δεν υπάρχουν ακροαστικά.

Η Αγωγή με αντιβηχικά δεν έχουν θέση σε τέτοιες περιπτώσεις όπου το αντανακλαστικό του βήχα δεν πρέπει να ανασταλεί.

Το θέμα είναι πως κάνεις ένα βήχα να σταματήσει. Τα περισσότερα παιδιά λόγω ρινίτιδας αναπνέουν από το στόμα οπότε ο ξηρός λαιμός, ως συνέπεια του δωματίου"φούρνου" που επιδιώκουμε συνήθως εμείς οι γονείς, είναι το βασικό αίτιο των συμπτωμάτων. Τα αντισταμινικά έχουν μία θέση στην αγωγή με σχετικά καλά αποτελέσματα αλλά μεγαλύτερη επιτυχία έχει η χρήση του υγραντήρα μέσα στο δωμάτιο.

Αντί για υγραντήρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λεκάνη νερό πάνω στο καλοριφέρ αλλά όχι πετσέτα αφού στεγνώνει πολύ γρήγορα, ή αιθέρια έλαια που έχουν ένα άγνωστο ρίσκο για την υγεία του παιδιού.

Ο υγραντήρας λοιπόν για παιδιά με ρινίτιδα ή με βήχα που επιδεινώνεται κυρίως σε κλειστούς χώρους και με τη σύμφωνη γνώμη του Ιατρού σας, είναι μια αποτελεσματική λύση για έναν ήρεμο ύπνο.

Πριν κλείσω θέλω να επισημάνω ότι την επομένη μέρα και για κάποιες μέρες ακόμα, το παιδί θα συνεχίσει να έχει βήχα αφού η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική και όχι αιτιολογική. Αν κάτι αλλάξει στην κλινική εικόνα του παιδιού ή τα συμπτώματα παραταθούν για περισσότερο από 7 ημέρες, τότε απευθυνόμαστε στον Ιατρό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου