Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ρινοπλύσεις...μύθος και πραγματικότητα!

Πολλές φορές προσέρχονται στο ιατρείο παιδιά, λόγω βήχα, που επιδεινώνεται όταν ξαπλώνουν. Από την κλινική εξέταση διαπιστώνεται έντονη οπισθορινική ρύση, κοινώς «μύξα». Οι οδηγίες είναι απλές - Ρινοπλύσεις με αμπούλες φυσιολογικού ορού και όχι spray. Αντιβηχικό σε καμία περίπτωση.
Διαπίστωσα όμως ότι οι ρινοπλύσεις, απλή ως οδηγία, δεν είναι και τόσο απλή ως εφαρμογή από τους γονείς.
Έτσι παρακάτω παραθέτω κάποιους βασικούς κανόνες που έχουν βοηθήσει τους γονείς στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου χορήγησης καθώς και στην καλύτερη αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Πρώτον,δεν προτιμάμε να έχουμε ένα μπουκάλι ορό από όπου αναρροφούμε κάθε φορά με την ίδια σύριγγα. Ο ρινικός βλεννογόνος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε λοιμώξεις από την χρήση μη αποστειρωμένων υγρών. Προτιμάμε τις αμπούλες μίας χρήσης.
Δεύτερον η χορήγηση γίνεται με το παιδί ξαπλωμένο και όχι όρθιο ή στην πλάγια θέση. Η βλέννα που θέλουμε να μαλακώσουμε και ως επακόλουθο το παιδί να την καταπιεί, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί, βρίσκεται οπισθορινικά και εκεί πρέπει να πάει ο ορός. Δεν υπάρχει περίπτωση να πνιγεί το παιδί σας ακόμα και αν το προσπαθήσετε.
Τρίτον ο τρόπος χορήγησης πρέπει να είναι αργά και σταδιακά στο κάθε ρουθούνι. Πολλοί γονείς αναφέρουν ότι το μωρό κλαίει κατά την χορήγηση. Κάντε λοιπόν ένα πείραμα. Χορηγήστε τον ορό στον εαυτό σας, με την ίδια πίεση που το χορηγείτε στο παιδί σας. Θα καταλάβετε αμέσως για ποιόν λόγω το μωρό σας αντιδρά αρνητικά. Ακολουθήσετε την οδηγία για αργή και σταδιακή χορήγηση του ορού, εναλλάξ στο κάθε ρουθούνι. Διαπιστωμένα θα δείτε ότι όταν το μωρό σας, αντιληφθεί την μικρή ροή του ορού θα μπορέσει να το καταπίνει χωρίς να παρουσιάζει ,κατά ένα μεγάλο βαθμό, την μέχρι τώρα ανησυχία του, στάση που θα βελτιώνεται σταδιακά σε κάθε χορήγηση.
Τέταρτον, χορηγούμε σίγουρα 4-5 φορές την ημέρα και πάντα 10-15 λεπτά πριν από το γεύμα. Όχι μετά γιατί προκαλεί εμετό.
Καλή εφαρμογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου