Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ερύθημα θερμικής ακτινοβολίας απο φορητούς υπολογιστές.

Μια πάθηση η οποία μπορεί εύκολα να προληφθεί μας θυμίζει να μην είμαστε υπερβολικά κοντά με τους υπολογιστές μας.
Το ερύθημα από θερμική ακτινοβολία («εκ πυραύνων»- Erythema ab igne-EAI) είναι μια δικτυωτή καστανέρυθρη- καστανή- δερματοπάθεια η οποία αναπτύσσεται μετά από παρατεταμένη έκθεση σε πηγή θερμότητας.
Ιστορικά έχει παρατηρηθεί στο κάτω τμήμα των ποδιών ατόμων τα οποία είχαν εκτεθεί σε χρόνια θερμότητα από ανοιχτές φωτιές ή σόμπες με κάρβουνα. Έγινε λιγότερο συχνό με την εμφάνιση της κεντρικής θέρμανσης.
Στους σύγχρονους καιρούς ,ηλικιωμένοι ή άτομα με χρόνιο πόνο, μπορούν να εμφανίσουν ΕΑΙ μετά από επαναλαμβανόμενη χρήση θερμαντικών επιθεμάτων.
ΕΑΙ από φορητό υπολογιστή αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2004. Από τότε έχει αναφερθεί σε 10 χρήστες φορητών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένου πρόσφατα, του νεότερου, ενός αγοριού 12 ετών.
Η τυπική εντόπιση της δερματοπάθειας ήταν το πρόσθιο τμήμα του μηρού, εμφανιζόμενη μετά από αρκετούς μήνες χρήσης φορητού υπολογιστή για κατά μέσο όρο 6-8 ώρες την ημέρα, παρότι η χρήση από τον 12χρονο ήταν μόνο 2-3 ώρες την ημέρα. Η μη συμμετρική κατανομή είναι σχεδόν παθογνωμική και αντιστοιχεί με την θέση των τμημάτων του υπολογιστή που εκπέμπουν θερμική ακτινοβολία, συνήθως της οθόνης, της μπαταρίας ή του ανεμιστήρα εξαερισμού.
Το ΕΑΙ διαγιγνώσκεται κλινικά και δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία παρότι η δυσχρωμία μπορεί σταδιακά να υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου και με αποφυγή της πηγής θερμικής ακτινοβολίας.
Σύσταση:
Με την αυξανόμενη χρήση των φορητών υπολογιστών και κυρίως των netbook, για εργασία και ψυχαγωγία, η επίπτωση του ερυθήματος ab igne από φορητό υπολογιστή είναι πιθανόν να αυξηθεί. Η τοποθέτηση μιας βάσης φορητού υπολογιστή ή κάποιου άλλου υλικού μεταξύ του δέρματος και του υπολογιστή, ώστε να αποφευχθεί η απευθείας επαφή με την θερμή περιοχή, μπορεί εύκολα να προλάβει αυτό το πρόβλημα.

Από Medical Express 2010;193

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου