Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Γρίπη και νεογνό

Πρόσφατα και με αφορμή την έναρξη του εμβολιασμού έναντι της γρίπης, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και μόνο, ανακοινώθηκε μια μελέτη που αφορά τον εμβολιασμό στις οικογένειες όπου υπάρχει έγκυος ή νεογνό (0-6 μηνών).
Η πιθανότητα μια υγιής εγκύου να αρρωστήσει από τον ιό της γρίπης είναι 18 φορές περισσότερο από μια μη-έγκυο υγιή γυναίκα. Αυτό οφείλετε σε μεταβολές που προκαλεί στον οργανισμό η εγκυμοσύνη. Σήμερα το ποσοστό είναι 2 γυναίκες στις 1000 εγκύους.


Παρόμοια αυξημένη ευαισθησία έχουν και τα παιδιά κάτω των 2 χρονών σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά. Κυρίως νεογνά ηλικίας από 0-6 μηνών , αποτελούν το 50% των περιπτώσεων εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω γρίπης στις ηλικίες από 0-5 χρονών.


Αντίθετα μηδενική είναι η επίδραση του ιού της γρίπης στο έμβρυο , ακόμα και αν αρρωστήσει η μητέρα.


Ο εμβολιασμός λοιπόν της μητέρας ακόμα και μετά τον τοκετό έφερε μείωση των περιστατικών λοίμωξης από τον ιό της γρίπης, κατά 63%, στα βρέφη.


Συμπερασματικά σε μια οικογένεια που απόκτησε πρόσφατα ένα καινούργιο μέλος, κυρίως από 0-6 μηνών, συστήνεται εμβολιασμός τόσο των γονέων όσο και των μεγαλυτέρων παιδιών.




Helping Mothers Prevent Influenza Illness in Their Infants
Elizabeth P. Schlaudecker and Mark C. Steinhoff
Pediatrics 2010;126;1008-1011; originally published online Oct 18, 2010;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου