Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Υγρό στο αυτί… να ανησυχώ?

Είναι πολύ συχνή η εικόνα ενός ανήσυχου βλέμματος του γονέα στο άκουσμα ότι το παιδί του έχει υγρό στο αυτί. Πόσο επικίνδυνο είναι και πως αντιμετωπίζεται?
Η μέση Ωτίτιδα είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία επίσκεψης στους Παιδιάτρους καθώς και η πρώτη αιτία συνταγογράφησης αντιβιοτικών.
Κλινικά η μέση ωτίτιδα εκφράζεται με την Οξεία μέση ωτίτιδα (ΟΜΩ),διάρκειας λιγότερο από 6 εβδομάδες και την χρόνια πυώδη μέση ωτίτιδα (ΧΠΜΩ), με διάρκεια άνω των 3 μηνών.
Εκκριτική μέση ωτίτιδα, είναι η παρουσία υγρού στο μέσο ους, πίσω από τον τυμπανικό υμένα, χωρίς σημεία φλεγμονής. Παρουσιάζεται πριν ή μετά την λοίμωξη και διαρκεί για λίγες μέρες μέχρι και πολλές εβδομάδες. Το 90% των παιδιών στις ηλικίες από 6 μηνών έως και 4 χρονών παρουσιάζουν, κάποια στιγμή, επεισόδιο εκκριτικής ωτίτιδας.
Η ΟΜΩ παρουσιάζεται, τουλάχιστον μία φορά, στο 75% των παιδιών μέχρι και την ηλικία των 2 χρονών. Το σύμπτωμα της είναι κυρίως ωταλγία, που κάποιες φορές συνοδεύεται από ωτόρροια, ένδειξη ρήξης του τυμπανικού υμένα και πυρετό. Σε μία τέτοια περίπτωση ο τυμπανικός υμένας μπορεί να αποκατασταθεί αυτόματα ή και να χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση.
Η συλλογή υγρού πίσω από το τυμπανικό υμένα, στο μέσο ους, οφείλετε σε δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Αιτίες για αυτήν την δυσλειτουργία μπορούν να αποτελέσουν διάφορες καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή όπως , ιογενή λοίμωξη ή αλλεργικός παράγοντας καθώς και ανατομικοί παράγοντες όπως υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η Ωτίτιδα δεν αποτελεί ασθένεια αλλά σύμπτωμα κάποιας παθολογικής κατάστασης.
Η μεγάλη ανησυχία των γονέων είναι αν χρειάζεται να δοθεί αντιβιοτική αγωγή.
Το υγρό από μόνο του αποτελεί θρεπτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων. Έτσι πρώτα θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις δύο καταστάσεις, την Εκκριτική ωτίτιδα από την Οξεία Μέση ωτίτιδα:
Σημεία και ΣυμπτώματαΕκκριτική Μέση ΩτίτιδαΟξεία Μέση Ωτίτιδα
Μειωμένη ΑκοήΕλαφρώς μέχρι αρκετάΕλαφρώς μέχρι αρκετά
ΩταλγίαΌχιΌχι
ΕυαισθησίαΌχιΌχι
ΩτόρροιαΌχιΜόνο μετά από ρήξη του τυμπανικού υμένα
Πιθανή βακτηριακή λοίμωξηΌχιΝαι
Συστηματικά συμπτώματα
(πυρετός,κακουχία)
ΌχιΝαι
ΕπιπλοκέςΌχιμαστοειδίτιδα, μηνιγγίτιδα,οπισθοωτιαίο υποπεριοστικό απόστημα, επισκληρίδιο απόστημα, θρόμβωση του σιγμοειδούς κόλπου.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δημιουργήθηκε ένας αλγόριθμος για την αντιμετώπιση της Μέσης ωτίτιδας και τον παραθέτω ΕΔΩ.

Μην ξεχνάτε δεν αφήνουμε το παιδί να πονάει. Η πρώτη κίνηση μας είναι να δώσουμε αναλγητικό. Sir Depon ή Sir Ponstan (ή Gantil) με μεγαλύτερη αναλγητική δράση. Δεν εξορμούμε στην αναζήτηση παιδιάτρου αφήνοντας το παιδί να πονάει. Αντιμετωπίστε τον πόνο άμεσα!Η αντιβίωση δεν είναι άμεσο αναλγητικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου