Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Νεώτερα στη γαστρεντερίτιδα...



Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις στην παιδική ηλικία ,κυρίως στα πρώτα 3 χρόνια ζωής.
Η European Society for Paediatrics Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) και η European Society for Paediatrics Infectious Diseases (ESPID) αναγνωρίζοντας την μοναδικότητα του κάθε ασθενούς, συνεργάστηκαν για να βγάλουν από κοινού ,οδηγίες για την εκτίμηση και αντιμετώπιση της.
Τα βασικά συμπεράσματα και συστάσεις από αυτή την συνεργασία παρουσιάζονται παρακάτω:
1.Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι πολύ κοινή ασθένεια και χαρακτηρίζεται από σημαντικό ποσοστό εισαγωγών στο Νοσοκομείο και αξιόλογο κόστος για κάθε χώρα.
2.Η σοβαρότητα της κλινική εικόνας συνδέεται με τον αιτιολογικό παράγοντα και όχι από την ηλικία του ασθενούς. Ο ροταϊός είναι η πιο συχνή αιτία και συνήθως με βαριά κλινική εικόνα.
3.Η αφυδάτωση είναι το βασικότερο κλινικό σύμπτωμα και χαρακτηρίζει την σοβαρότητα του περιστατικού. Η απώλεια βάρους, ο παρατεταμένος χρόνος επαναπλήρωσης των τριχοειδών, η μειωμένη σπαργή του δέρματος και ο παθολογικός τύπος αναπνοής, είναι βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αφυδάτωση του οργανισμού.
4.Η νοσηλεία είναι απαραίτητη μόνο σε περίπτωση που χρειάζεται ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.
5.Η εργαστηριακή διερεύνηση του παράγοντα ως αιτία της νόσου δεν είναι απαραίτητη.
6.Ενυδάτωση είναι το κλειδί στην θεραπεία και πρέπει να ξεκινάει όσο γίνεται νωρίτερα με ειδικά διαλύματα χαμηλής οσμωτικότητας ,από το στόμα , με οδηγίες από τον παιδίατρο.
7.Η σίτιση δεν πρέπει να διακόπτεται, θεωρείτε απαραίτητη με την προσπάθεια ενυδάτωσης. Το γάλα δεν χρειάζεται να διακοπεί παρά μόνο μετά από σύσταση του ιατρού.
8.Φαρμακευτική αγωγή δεν είναι απαραίτητη στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε πρόσφατες μελέτες διαπιστώθηκε μείωση της οξύτητας των συμπτωμάτων από την χρήση προβιοτικών.
9.Αντιβιοτική αγωγή δεν χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις ενώ έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει την παραμονή του μικροβίου στον οργανισμό όπως στις περιπτώσεις λοίμωξης από Salmonella. Χρησιμοποιούμαι αγωγή κυρίως στην περίπτωση λοίμωξης από Shigella και στην αρχική φάση της λοίμωξης με Cambylobacter.
10.Προστασία με το εμβόλιο ενάντια στον ροταϊό συστήνεται πλέον για όλα τα παιδιά και από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι μειώνει αισθητά την εξάπλωση της νόσου ενώ ταυτόχρονα μειώνει και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων, κυρίως στις μικρές ηλικίες.

Για την ενημέρωση των γονέων παραθέτω το παρακάτω ενημερωτικό φυλλάδιο
http://www.helspghan.org/images/stories/oxia_gastr.pdf

Για τους συναδέλφους παραθέτω το συνολικό κείμενο των Guidelines.
http://espghan.med.up.pt/joomla/pdf_files/ESPGHAN_ESPID_Guidelines%20for%20the%20Management%20of%20Acute%20diarrhea_JPGN2008.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου