Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Περπάτημα στις μύτες των ποδιών (Toe Walking)

Τα παιδιά φυσιολογικά, στο ξεκίνημα της ικανότητας τους να περπατάνε, κυρίως μετά την ηλικία των 12 μηνών, χρησιμοποιούν τις μύτες των ποδιών τους. Μέχρι και την ηλικία των 18 μηνών, οπότε και αποκτούν πλήρη έλεγχο της ισορροπίας τους δεν χρήζουν κάποιον έλεγχο εκτός αν ο παιδίατρος διαπιστώσει από τη κλινική εξέταση:
Διαταραχή στη κινητικότητα του ποδιού, των αρθρώσεων ή στον μυϊκό τόνο (Νευρομυικές διαταραχές ή Συγγενή κοντό Αχίλλειο τένοντα), οπότε και θα σας κατευθύνει για τον τρόπο αντιμετώπισης σύμφωνα με τον αιτιολογικό παράγοντα.
Σε κάθε άλλη περίπτωση που το παιδί από την κλινική εξέταση δεν παρουσιάζει παθολογικά ευρήματα παρά μόνο το συμμετρικό , σποραδικό περπάτημα στις μύτες των ποδιών, μετά την ηλικία των 18 μηνών, χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής και συνοδεύεται από τακτική νευρο-αναπτυξιολογική εκτίμηση κάθε 6 μήνες.
Ως γονείς δεν πρέπει να επιβληθούμε με το νόμο του μεγαλυτέρου, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε ευλύγιστα παπούτσια και να αποφεύγουμε τις περπατούρες.
Μετά την ηλικία των 3 ετών και μπροστά στον κίνδυνο διαταραχής της ανάπτυξης των οστών και των αρθρώσεων, κυρίως του γονάτου, λόγω αυξημένης πίεσης, καθώς και στον κίνδυνο εμφάνισης μυϊκής αδυναμίας των κάτω άκρων που θα οδηγήσει σε εύκολη κόπωση με αποτέλεσμα την μειωμένη κοινωνικότητα του παιδιού και την έλλειψη αυτοεκτίμησης, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για τη αναγκαιότητα χρήσης ορθοστάτη (molded ankle-foot orthosis) ή ασκήσεων έκτασης του αχίλλειου τένοντα και συνεργαστείτε μαζί του για τον καλύτερο τρόπο που θα οδηγήσει το παιδί να ξεφύγει από αυτή την συνήθεια.

14 σχόλια:

  1. Εχω ενα κοριτσακι που το Φεβρουαριο γινεται 4 ετων.Απο μικρο που αρχησε να περπαταει το παρακολουθουσα οτι περπατουσε
    στισ μυτες των ποδιων του,το ιδιο κανει και τωρα ολο πιο συχνα,ενω μου διαμαρτηρετε οτι τησ πονανε τα γονατακια της.
    θα ηθελα να μαθω σε ποιο γιατρο πρεπει να απευθηνθω και τι πρεπει να αποφυγω και τι να φοβαμαι.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτον η ηλικία του παιδιού σας είναι αρκετά μεγάλη για να μην έχει παρατηρήσει κάτι ανησυχητικό ο παιδίατρος σας.
    Όμως απο την στιγμή που παρουσιάζει φυσιολογική νευρολογική εξέλιξη και ψυχοκινητική ανάπτυξη δεν χρειάζεται νευρολογική εκτίμηση.
    Απο την στιγμή που έχει την ικανότητα να πατάει όλη την πατούσα, έστω και περιοδικά, δεν χρήζει ορθοπεδική εκτίμηση.
    Απο την στιγμή που δεν υπάρχει υπερτροφία των γαστροκνημιαίων (γάμπες) δεν υπάρχει ανησυχία για μυοπάθεια.
    Σας τα αναφέρω όλα αυτά γιατί όπως κάθε νέα μητέρα θα έχετε κάνει την έρευνα σας στο διαδίκτυο και η ανησυχία σας θα είναι μεγάλη.
    Αυτό λοιπόν που θα κάνετε είναι να αναφέρετε τις ανησυχίες σας στον παιδίατρο σας και κατα δεύτερο σε ορθοπεδικό για την πιθανή χρήση ορθοστάτη ή άλλων ασκήσεων απο φυσικοθεραπευτή.
    Ελπίζω να βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας.
    Ο γιος μου είναι σήμερα 9 ετών και σχεδόν από την αρχή περπατάει στις μύτες. Επισκεφθήκαμε κατά καιρούς και σε διάφορες ηλικίες ορθοπεδικούς και έναν νευρολόγο. Μας είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι με ασκήσεις στον Αχίλλειο τένοντα η συνήθεια αυτή θα ξεπεραστεί.
    Όμως το πρόβλημα παραμένει και μας ανησυχεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην κίνηση και γενικότερα στην υγεία του παιδιού μελλοντικά. Προς το παρόν δεν παρουσιάζει κανένα από τα προβλήματα που αναφέρετε στην μητέρα παραπάνω.
    Μια ακόμη επίσκεψη σε ορθοπεδικό θα είχε νόημα; Μία επέμβαση στον Αχίλλειο τένοντα-εάν αυτός είναι κοντός ή αν έχει ατροφήσει με τα χρόνια, μπορεί να τον αποκαταστήσει και να πατήσει το παιδί σωστά;
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και συγνώμη για την καθυστέρηση.
      Πρώτον για να σας έχει δοθεί η οδηγία για ασκήσεις στον Αχίλλειο τένοντα σημαίνει οτι δεν υπάρχει χειρουργικό θέμα. (κοντός τένοντας). Απο την άλλη όμως λόγω της ηλικίας του παιδιού, μου δίνεται η εντύπωση οτι δεν γίνεται σωστή συμμόρφωση απέναντι στις ασκήσεις. Πιστεύω οτι θα πρέπει να ασχοληθείτε μόνο με τον φυσικοθεραπευτή.
      Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

      Διαγραφή
  4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.
    ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 14 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΕΙ. ΩΣΤΟΣΟ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΛΜΑ. ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΟΝΤΟΣΤΕΚΕΤΑΙ ΠΑΤΑΕΙ ΤΟ ΠΕΛΜΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΥΣΗΧΗΣΩ? ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΣ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΩ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ? ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ. ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 36 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ηλικία του παιδιού σας αλλά και η χρήση της περπατουρας δικαιολογούν απόλυτα την συμπεριφορά που περιγράφετε. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες ασκήσεις σε αυτήν την ηλικία απλώς υπομονή και θα δείτε ότι από μόνη της θα αυτονομηθει με μια καθυστέρηση λόγο περπατουρας και όχι πρόωρης ηλικίας γέννησης. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας.
    Ωστόσο να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την περπατούρα για να δυναμώσουν και άλλο τα ποδαράκια της ή να την σταματήσουμε; Την χρησιμοποιεί απο 10 μηνών καθώς καθυστέρησε να καθήσει μόνη της χωρίς βοήθεια. Για πρώτη φορά κάθησε μόνη της στον καναπέ 9 μηνών. Και μας πρότεινε ο παιδίατρος τότε να την βάλουμε στην περπατούρα.
    Να σημειώσω οτι όταν γεννήθηκε με καισαρική το κεφαλάκι της ήταν τεντωμένο προς τα πίσω. Ο αυχένας δεν φαινόταν εξαρχής. Μετά την γέννηση σιγά σιγά και από μόνη της επανέφερε το κεφαλάκι της στην σωστή θέση. Υπάρχει περίπτωση να ευθύνεται σε αυτό το γεγονός, η όλη καθυστέρηση και στο κάθισμα και στο περπάτημα;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αντιλαμβάνομαι να υπολείπεται στην κινητική της εξέλιξη . Οσο για την περπατουρα δεν χρειάζεται διακοπή αλλά απλώς θα υπάρξει μια καθυστέρηση στην απόκτηση της αυτονομίας της. Οσο για τον Αυχενα δεν γνωρίζω να συσχετίζεται. Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  6. Εχω ενα αγορακι 14 μηνων το οποιο περπαταει στις μυτες. Εχω επισκεφτει κ ορθοπεδικο κ νευρολογο χωρις να μου πουν καποια εμφανη αιτια. Σημερα ακουσα οτι υπαρχει μεγαλη περιπτωση να σχετιζεται με τραβηγμα του αυχενα κατα τη διαρκεια της γεννας η' ακομα κ απο πεσιμο σε πολυ μικρη ηλικια. Στη περιπτωση του γιου μου συνεβησαν κ τα 2. μου γλιστρισε απο το καθισματακι του αυτοκινητου οταν ηταν 1 μηνα γιατι δεν το ειχα δεσει. Κ επισης λογω δυσκολιας τοκετου (57 ωρες στο εξωτερικο) του γυρισαν το κεφαλι κ το τραβηξαν κ με κουταλες. Οποτε λεω να το ψαξω λιγο περισσοτερο προς αυτη την κατεθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτον η ηλικία του παιδιού σας δεν είναι κατάλληλη για να ανησυχούμε. Μετά την ηλικία των 18 μηνών και βλέπουμε. Το πέσιμο απο το καθισματάκι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αιτία χωρίς να υπάρχουν συνοδά νευρολογικά προβλήματα που θα ΄ είχε διαπιστώσει ο νευρολόγος σας. Όσο για τον τοκετό με τις κουτάλες είναι μια μέθοδος που συνεχίζεται και σήμερα και δέν συσχετίζεται πουθενά βιβλιογραφικά με το περπάτημα στις μύτες χωρίς να διαπιστώνεται νευρολογικό αίτιο. Προτείνω να περιμένετε μέχρι 18 μηνών και αναλόγως την κλινική του εικόνα ο παιδίατρος σας θα σας συμβουλεύσει. Ευχαριστώ και καλό καλοκαίρι

      Διαγραφή
  7. Γεια σας εχω ενα αγορακι 4 ετων το οποιο περπατα στις μυτες. Επισκεφτηκα εναν παιδοορθοπαιδικο και μου ειπε οτι χρειαζεται χειρουργιο έκτασης του αχίλλειου τένοντα γιατι εναι κοντος. Ποια ειναι η γνωμη σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω οτι αφού χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης καλύτερα είναι να πάρετε μια δεύτερη γνώμη και αν ταυτίζονται τότε προχωρήστε

      Διαγραφή
  8. Ειμαι 28 χρονων κ περπαταω στις μυτες των ποδιων μου απ οταν θυμαμαι τον εαυτο μου!Ειδα τα παραπανω κ ανησυχησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπερα,
    η κορη μου ειναι σχεδον 8 χρονων, και περπατα τις περισσοτερες φορες στις μυτες των ποδιών, κυριως οταν ειναι ξυπολητη,
    επισης τα ποδια τις εχουν μια εσωτερικη κλιση στο μερος του αστραγαλου οταν περπατα κανονικα και οχι στις μυτες.
    Τα παπουτσια τις ειναι φθαρμενα εσωτερικα.
    αυτο θα μπορουσε να ειναι πλατυποδια ή κατι άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή