Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Βλαστοκύτταρα, μύθος και… πραγματικότητα.

Από το 1974 διαπιστώθηκε ότι το αίμα του ομφάλιου λώρου περιέχει μεγάλο αριθμό αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
Η πρώτη μεταμόσχευση ομφαλο-πλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) πραγματοποιήθηκε το 1988 σε μικρό ασθενή με αναιμία Fanconi, στη Γαλλία, από αίμα του συμβατού αδερφού του.
Από το 1990 ξεκίνησαν να δημιουργούνται οι πρώτες τράπεζες φύλαξης ΟΠΑ.

Σκοπός λειτουργίας των τραπεζών ΟΠΑ:
1.Ενημέρωση, αποδοχή και έλεγχο των μητέρων για μεταδοτικά νοσήματα προ και 6 μήνες μετά τον τοκετό.
2.Συλλογή των μονάδων-80 με 100 ml αίματος.
3.Επεξεργασία, έλεγχο και κρυοσυντήρηση τους. Θεραπευτικές δεν είναι όλες οι μονάδες, χρειάζεται συγκεκριμένο αριθμό αρχέγονων κυττάρων ανά kg. Σήμερα διαπιστώνεται στατιστικά ότι μόνο τo 30-40% από τα δείγματα είναι κατάλληλα για κρυοσυντήρηση.
4.Άμεση διάθεση στο μεταμοσχευτικά κέντρα.
5.Ερευνα.
H πιστοποιήση τους γίνεται απο την FACT (Foundation for Accereditation of Cellular Therapy)

Οι τράπεζες φύλαξης ΟΠΑ χωρίζονται σε :
Δημόσιες όπου φυλάσσονται ανώνυμα για δημόσια χρήση.
Ιδιωτικές όπου φυλάσσονται μετά από πληρωμή των γονέων για «ιδία» χρήση εντός της οικογένειας.
Υβριδικές με μικτά χαρακτηριστικά.

Η πρώτη Ελληνική τράπεζα ΟΠΑ ξεκίνησε 2004 από το ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και δέχεται αίμα από οποιοδήποτε μαιευτήριο –δημόσιο ή ιδιωτικό αφού έχει προηγηθεί συνεννόηση. Τηλ επικοινωνίας:210-6597341-2 και 6945320205 κάθε εργάσιμη μέρα από 11:00 με 13:00.

Με την ιδιωτική φύλαξη οι γονείς θεωρούν ότι έχουν κάνει «βιολογική» ασφάλεια για το παιδί τους. Η απάντηση που μας δίνει η βιβλιογραφία και οι οδηγίες από τους επιστημονικούς φορείς είναι:
1. Η πιθανότητα να χρειαστεί ένα παιδί τα δικά του αποθηκευμένα κύτταρα ΟΠΑ στα επόμενα 20 χρόνια (τόσο είναι το χρονικό διάστημα καταλληλότητας του δείγματος) είναι 1/200.000.
2. Η ιδιωτική φύλαξη είναι αποδεκτή μόνο για οικογένειες με σπάνια νοσήματα ή για οικογένειες με ανάγκη άμεσα διαθέσιμου ΟΠΑ σε κάποιο μέλος της οικογένειας.
3. Η ιδιωτική φύλαξη στερεί από τα κοινωφελή ιδρύματα μοσχεύματα που θα ήταν απολύτως απαραίτητα για τη σωτηρία ασθενών.

Συμπερασματικά στην απορία πολλών γονέων για την φύλαξη αίματος μετά τον τοκετό η προσωπική μου επιστημονική άποψη είναι ότι:
Ναι στην φύλαξη ΟΠΑ σε δημόσιες ή πιστοποιημένες τράπεζες από την FACT (Foundation for Accereditation of Cellular Therapy)και...… μην ξεχνάμε το άρθρο 21 της Συμφωνίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Το σώμα και τα μέρη του, δεν πρέπει να οδηγούν σε οικονομικό κέρδος».

Για περισσότερες πληροφορίες σας παραπέμπω στα παρακάτω Sites:
Α Δελτίο Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών σελ 5.
και
Παιδί, Υγεία και Ανατροφή-http://www.paidiatre.gr/portal/content/view/296/304/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου