Γάλα & Τερηδόνα:
* Το γάλα ΔΕΝ θεωρείται τερηδονογόνος τροφή.
* Αυτό συμβαίνει γιατί, παρόλο που η λακτόζη του προκαλεί πτώση του pH (ειδικά το μητρικό γάλα και οι φόρμουλες με 7% λακτόζη), το γάλα περιέχει ταυτόχρονα προστατευτικούς παράγοντες (Ασβέστιο, Φώσφορο, πρωτεΐνες) που, μαζί με τις ουσίες του σάλιου, προστατεύουν την αδαμαντίνη από την απασβεστίωση.
* Ο μητρικός θηλασμός έχει μια χρονο-εξαρτώμενη σχέση με την τερηδόνα (ECC):
* Έως 12 μηνών: Φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά κατά της τερηδόνας.
* 12-24 μηνών: Δεν παρατηρείται κάποια σαφής συσχέτιση με την εμφάνιση ECC.
* Άνω των 24 μηνών: Ο παρατεταμένος θηλασμός ενδέχεται να αποτελεί αυξημένο κίνδυνο για ECC ενοχοποιούνται κυρίως οι συνθήκες χορήγησης του γάλακτος και όχι απαραίτητα το ίδιο το γάλα.
Οι συνθήκες που ενοχοποιούνται είναι:
* Η αυξημένη συχνότητα γευμάτων μέσα στην ημέρα.
* Οι συχνές λήψεις "ad libitum" (δηλαδή κατά βούληση) κατά τη διάρκεια του ύπνου.
* Η παρουσία οδοντικής μικροβιακής πλάκας, δηλαδή τα μη βουρτσισμένα δόντια.
* Παράλληλη εισαγωγή υδατανθράκων στη διατροφή του παιδιού.
* Απουσία στοματικής υγιεινής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου