Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Σκωληκοειδίτιδα: Χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση.


Απο το American College of Surgeons ανακοινώθηκε μελέτη που αφορά 77 παιδιά , ηλικίας απο 7-17 χρονών με συμπτωματολογία κοιλιακού άλγους απο 48 ώρου και διεγνωσμένη μή επιπλεγμένη σκωληκεοιδίτιδα (χωρίς σημεία φλεγμονής, ρήξης ή αποστήματος) απο τον υπερηχογραφικό έλεγχο, με διάμετρο 1,1cm ή λιγότερο όπου αντιμετωπίστηκαν με ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή για 24ώρες το λιγότερο και στέρηση τροφής για 12 ώρες. Συνέχισαν με αγωγή απο το στόμα συνολικά για 10 μέρες.

Απο τα 30 παιδιά που ακολούθησαν την αγωγή το 93% απέφυγε το χειρουργείο ενώ σε σχέση με την ομάδα που χειρουργήθηκε παρουσιασαν και κάποια ακόμα πλεονεκτήματα:

Γύρισαν σχολείο νωρίτερα (3 ημέρες έναντι 5).
Παρουσίασαν λιγότερες μέρες δυσκολία στην άσκηση (3 ημέρες έναντι 17!).
Προσαρμόστηκαν στην παλαιότερες συνήθειες τους γρηγορότερα τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και οι γονείς.                                                                                                               

Ως μειονέκτημα αναφέρθηκε ο χρόνος νοσηλείας των παιδιών που δεν χειρουργήθηκαν (38 ώρες έναντι 20) χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψιν οι ώρες που θα χρειαστούν για την περιποίηση της τομής μεταχειρουργικά.

Το άρθρο επισημαίνει οτι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης αρχίζει να εφαρμόζεται σε αρκετά νοσοκομεία της Ευρώπης. Είναι ωφέλιμο τελικά να ανήκεις στην Ευρώπη. Που θα πάει θα... μπούμε και εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου