Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Τρομο-Πνευμονία

Πολλές φορές όταν ένα παιδί παρουσιάζει έναν επίμονο βήχα ή νόσημα με υψηλό πυρετό υπάρχει πάντα από τους γονείς ο φόβος της πνευμονίας.
Έγινε λοιπόν πρόσφατα μια μελέτη με σκοπό να συσχετιστούν τα ευρήματα από τον κλινικό έλεγχο με αυξημένη πιθανότητα ύπαρξης πνευμονίας, με απώτερο σκοπό την αποφυγή περίσσιας χρήσης αντιβιοτικών καθώς και ακτινογραφιών. Ο ακτινογραφικός έλεγχος παραμένει η πιο αντικειμενική διαγνωστική εξέταση αλλά με το μειονέκτημα της ακτινοβολίας.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι:


  • Ο πυρετός, η ταχύπνοια, οι εντοπισμένοι υγροί ρόγχοι ή το μειωμένο αναπνευστικό ψιθύρισμα με μειωμένο κορεσμό Οξυγόνου (SatO2) αποτελούν τους πιο αξιόπιστους δείκτες για την ύπαρξη πιθανής πνευμονίας.

  • Ενώ απίθανη είναι η παρουσία της, επι απουσίας πυρετού και φυσιολογικού SatO2.

  • Ένα 5% είναι θετικό στον ακτινογραφικό έλεγχο για πνευμονία χωρίς άλλα συμπτώματα εκτός του πυρετού.


Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η διάγνωση στηρίζεται στην αντικειμενική εξέταση του ιατρού, ενώ υπάρχουν και κριτήρια στα οποία μπορεί να στηριχθεί ένας γονέας και να μειώσει το άγχος του.Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει το παιδί να καθοδηγηθεί έξω από αντικειμενικές ιατρικές ενδείξεις .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου