Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Μύθος ή πραγματικότητα?

Κάθε παιδίατρος που σέβεται τον εαυτό του, δεν αφήνει ποτέ ένα νεογνό κάτω των 2 μηνών, με πυρετό, χωρίς κλινική εξέταση από το πρώτο 24ώρο.
Κάθε Νοσοκομείο που σέβεται την ύπαρξη του δεν διώχνει βρέφος κάτω των 2 μηνών με εμπύρετο, όταν εμφανίζεται στα εξωτερικά Ιατρεία.
Έρχεται λοιπόν μία μελέτη που αφορά 1895 βρέφη ηλικίας 29-60 ημερών με εμπύρετο όπου από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ουρολοίμωξη.
Στην μελέτη γίνεται προσπάθεια πρόγνωσης του ποσοστού κινδύνου για επιπλοκές,(όπως βακτηριαιμία, μηνιγγίτιδα, εισαγωγή στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης για μηχανικό αερισμό , θάνατο) βασιζόμενοι σε κλινικο-εργαστηριακό έλεγχο:



  • Καλή εικόνα βρέφους από την κλινική εξέταση

  • Απουσία Ιστορικού χρόνιας πάθησης

  • Λευκά αιμοσφαίρια <1200 μl

  • Πολυμορφοπύρηνα >1500μl

Συμπεράσματα:
6,5% παρουσίασε τελικά βακτηριαιμία
2,8% παρουσίασε τελικά άλλες επιπλοκές

Είμαστε λοιπόν κοντά στο να διευκρινιστεί ενας μύθος και όχι στην κατάρριψη του. Μπορεί λοιπόν ένα μωρό μέχρι την ηλικία των 2 μηνών με εμπύρετο, να νοσηλευτεί για μικρό χρονικό διάστημα (1-2 ημερών) για ενδοφλέβια αγωγή και να συνεχίσει την αγωγή και την παρακολούθηση στο σπίτι κάτω από τακτική ιατρική παρακολούθηση?Να επισημάνουμε ότι σήμερα βρέφος κάτω των 2 μηνών με εμπύρετο και διαπιστωμένη ουρολοίμωξη νοσηλεύεται για 10 μέρες ενδοφλέβια αγωγή. Κοινωνικό κόστος...ανεκτίμητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου