Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Πυρετικοί Σπασμοί - Διερεύνηση.


Είναι γεγονός ότι η εικόνα του παιδιού μας με πυρετικούς σπασμούς θα μας συνοδεύει μια ζωή. Η πρώτη μας εντύπωση είναι ότι το παιδί «πεθαίνει», όπως το περιγράφουν στην πλειονότητα τους οι γονείς. Όταν όμως η εικόνα βελτιωθεί και στα επόμενα 10-15 λεπτά το παιδί επανέρχεται στην συνηθισμένη του δραστηριότητα, τότε αρχίζουν οι απορίες….
-Τι είναι οι πυρετικοί σπασμοί?
-Τι το προκάλεσε?
-Θα επαναληφθούν?
-Τι επιπτώσεις έχει αυτό στο παιδί μας?
-Τι εξετάσεις θα κάνουμε?
Στο παρακάτω κείμενο θα ασχοληθώ με την τελευταία ερώτηση μιας και οι προηγούμενες έχουν απαντηθεί πολλάκις.

Όταν λοιπόν πηγαίνουμε στο νοσοκομείο και το παιδί μας σταθεροποιηθεί θα πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι οι νέες συστάσεις παγκοσμίως ώστε να υπάρχει μια εποικοδομητική συνεργασία με τους ιατρούς για το καλό των παιδιών μας, που δεν είναι άλλο από τη αποφυγή άσκοπων εξετάσεων , εργαστηριακών αλλά και επεμβατικών.

1.       Οσφυονωτιαία Παρακέντηση κάνουμε μόνο στα παιδιά που έχουν συμπτώματα και σημεία μηνιγγίτιδας.
2.       Οσφυονωταιία παρακέντηση σε παιδιά από 6 μηνών μέχρι 12 μηνών θα μπορούσε να γίνει αν υπάρχει ελλιπής εμβολιασμός απέναντι στον Haemophillus inluenzae και  Strep Pneumonia.
3.       Οσφυονωτιαία παρακέντηση θα μπορεί να γίνει και σε παιδιά που βρίσκονται υπο αντιβίωση, με τον κίνδυνο ότι η χρήση της μπορεί να καλύψει μια εικόνα λοίμωξης του κεντρικού νευρικού συστήματος (Μηνιγγίτιδα).
4.       Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα δεν θα πρέπει να γίνετε σε παιδιά με φυσιολογική νευρολογική εκτίμηση.
5.       Εργαστηριακός έλεγχος (αιμοληψία) δεν είναι απαραίτητος να γίνει όταν υπάρχει εμφανή εστία πυρετού από την κλινική εξέταση.
6.       Απεικόνιση του κεντρικού νευρικού συστήματος (Αξονική, Μαγνητική) δεν πρέπει να γίνεται στους απλούς πυρετικού σπασμούς. (Μέχρι τώρα συστήνεται μόνο στους επαναλαμβανόμενους επιπεπλεγμένους πυρετικούς σπασμούς)

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι νέες οδηγίες έχουν στόχο την όλο και λιγότερη ταλαιπωρία των παιδιών μέσα στα πλαίσια μιας ασφαλής, διαγνωστικά, διαχείρισης του περιστατικού.
Είναι υποχρέωση όλων..και όταν λέμε ΟΛΩΝ εννοούμε ΟΛΩΝ… να τις ακολουθήσουμε μέχρι νεωτέρας….
Ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου