Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Γάλατα μερικής υδρολυμένης πρωτείνης (ΗΑ)

Χορηγούνται  4-6 μήνες σε:
  • Βρέφη υψηλού κινδύνου (με συγγενή πρώτου βαθμού με αλλεργία)
  • Βρέφη που δεν θηλάζουν αποκλειστικά.
  • Βρέφη με Ατοπική Δερματίτιδα

Γάλατα άλλων θηλαστικών και φυτικής προέλευσης

· Κατσίκας , προβατίνας, φοράδας , γαιδούρας , βουβαλιού οι επιλογές.
· Γάλα κατσίκας: χωρις Β12 και φυλικό οξύ, περισσότερες πρωτείνες και πιό νόστιμο. ΌΧΙ σε παιδια με αλλεργία στο γάλα αγελάδας και Όχι σε βρέφη λόγω σύστασης.
· Γαιδούρας και Φοράδας: καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου, λιγότερα λιπαρά, καλύτερη ανοσοποίηση. Μόνο 22% παρουσίαζουν αλλεργία ,δεν συστήνεται σε βρέφη.
· Καμήλας: λίγες μελέτες για καλή ανοχή. Καλο υποκατάστατο μετά την ηλικία των 2 ετών
· Γαιδούρας : με κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να δωθεί σε παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.
Φυτικά γάλατα :
· Γάλα Σόγιας: υψηλότερη πρωτείνη ,νάτριο, ασβέστιο και χωρίς λακτόζη. Όχι σε πρόωρα βρέφη και Όχι κάτω των 6 μηνών. Συστήνεται σε αλλεργία στο γάλα αγελαδος ( IgE τύπου) άνω των 6 μηνών.
· Γάλα Ρυζιού: καμία διαφορά με την εκτενώς υδρολυμένης πρωτείνης αγελαδινού γάλακτος .

Μείωση αλεργιογόνου δράσης των τροφών

· Πλύσιμο , Κόψιμο, Φυγοκέντρηση, θέρμανση , ζύμωση, υδρόληση, πολτοποίηση μερικοί απο τους τρόπους μείωσης της αλλεργιογόνου δράσης των τροφών.
· Θέρμανση άνω των 70 βαθμών Κελσίου οδηγει σε σημαντική μείωση της αλλεργιογόνου δράσης.
· Το ξηρό ψήσιμο του φυστικιού αυξάνει την αλλεργιογόνο δράση  του σε αντίθεση με το βράσιμο και το τηγάνισμα.
· Η παστερίωση αυξάνει την αντιγονικότητα του γάλακτος χωρίς ομως να αυξάνει την αλλεργιογονικότητα του.
· Ο βρασμός του γάλακτος για 10 λεπτα μειώνει την αλλεργιογόνο δράση .
· Το ψημένο γάλα ,σε διάφορα γλυκά ,παρουσιάζει μείωση εμφάνιση αλλεργίας, κατα 70%, σε παιδια με αλλεργία στο γάλα.
· Το βράσιμο γάλακτος επίσης στάδιακά προσφέρει και ανοχή στις άλλες πρωτείνες του γάλακτος.
· Οvalbumin, Οvomucoid, οι βασικές πρωτεΐνες αλλεργίας του αυγού. Ανάμειξη με αλεύρι σιταριού και ψήσιμο στους 180 για 30 λεπτα μειώνει την αλλεργιογόνο δράση του. Το ψημένο αυγό οδηγεί και σε ανοχή στο ωμό αυγό μετά Απο 16 μήνες.

Γάλα ως αλλεργιογόνο προϊόν

· Η αλλεργιογόνο δράση του γάλακτος διατηρείται και μετα τον βρασμό και την παστερείωση.
· Α-λακταλβουμίνη, β-λακτοσφαιρίνη ( απουσιάζει Απο το ανθρώπινο γάλα) , ορολευκωματίνη, καζεΐνη, είναι  οι βασικές αλλεργιογόνες πρωτείνες του γάλακτος.

Αλλεργία στο γάλα αγελάδος

· Διάρροιες με αίμα ή χωρις , έμετοι, κωλικοί, έκζεμα τα βασικά συμπτώματα.
· Η τελευταία βιβλιογραφία αναφέρει υπέρ-διάγνωση της αλλεργίας στο γάλα.
· Η δυσκοιλιότητα θα αποτελέσει υποψία για αλλεργία στο γάλα μόνο αν πληρεί τα κριτήρια ( μια κένωση άνω των 5 ημερών, και σύσταση κοπράνων τύπου κατσίκας)
· Σε έρευνα με παιδια άνω των 3 ετών με δυσκοιλιότητα με διακοπή του γάλακτος για 4 εβδομάδες 83% βελτιώθηκε. Με υποτροπή των συμπτωμάτων με την εισαγωγή του γάλατος.
· Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, μόνο το 13% συσχετίζεται με αλλεργία στο γάλα. 
· Κωλικοί: επεισόδια ανησυχίας άνω των 3 ωρών  και για άνω των 3 ημερών την εβδομάδα και για άνω 3 εβδομάδων . Απασχολεί άνω των 28 % των βρεφών .
· Πρωτη κίνηση σε θηλαζουσα Μητερα , σύσταση για αποφυγή   των γαλακτομικών.
· Παιδια με κωλικούς στην βρεφική ηλικία, ίσως αποτελεί και πρόβλεψη για μετέπειτα εμφάνιση αλλεργικών εκδηλώσεων.
· Η αλλαγή γάλατος σε παιδια με κωλικούς παραμένει απόφαση του παιδιάτρου. Δεν συστήνεται!!!
· Χωρις βελτίωση μετα την διακοπή των γαλακτομικών για 4 εβδομάδες,  στην θηλάζουσα μητέρα δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζει.

Αντιμετώπιση ηωσινοφιλικων γαστρεντεροπαθειών

Ηωσινοφιλική γαστρεντερίτιδα
· Εμετοι, κοιλιαόα άλγος ,στασιμότητα στην ανάπτυξη, αίμα στα κόπρανα είναι τα βασικά συμπτώματα. 
· Αντιμετώπιση: δίαιτα, τοπικά στεροειδή, αναστολείς της εοταξίνης. Μπορούν επίσης χρωμογλυκικό νάτριο και μοντελουκάστη όμως εκκρεμούν μελέτες για την ασφαλή εισαγωγή τους στην θεραπεία .
· Κορτικεοιδή η βασική θεραπεία Σήμερα.
· Η δίαιτα δεν στηρίζεται στα αποτελέσματα απο τα δερμάτικα τεστ αλλα κυρίωσ στην κλινική εικόνα.
  • εφαρμόζουμε αποκλεισμό σιτάρι, γάλα , σογια, ξηροί καρποί, μοσχάρι , θαλασσινά.
· Η χρήση των PPI ως συνχορήγηση στην θεραπεία βοηθάει περισσότερο.
· Κορτικεοιδή μόνο για λίγο και μόνο στην οξεία φάση .
· Εισπνεόμενη φλουτικοναζολη , ιξώδη βουδεσονίδη αντισώματα έναντι IL-5, υποσχόμενες νέες θεραπείες.
· Διαστολές σε περίπτωση στένωσης οισοφάγου.
· Προβληματισμοί: διάρκεια δίαιτας, διατροφικά ελλείμματα 

Ηωσινοφιλικές γαστρεντεροπαθειες

· Ηωσινοφιλικη οισοφαγίτιδα και Αλλεργική πρωκτοκολίτιδα.
· Η δίαιτα αποτελεί διαγνωστικό αλλα και θεραπευτικό μέσο.

Αλλεργική πρωκτοκολίτιδα 
· 0,16% των βρεφών 
· Αιμορραγικες κενώσεις η βασική κλινική εικόνα .

Ηωσινοφιλικη οισοφαγίτιδα 
· 60 % έχουν ιστορικό ατοπικής δερμάτιτιδας.
· Χωρις συσχέτιση με τις εποχές. 
· Δεν αποκλείονται όμως και τα αλλεργιογόνα απο τον αέρα ως αίτιολογικός παράγοντας .
· Ιστορικό Άσθματος , έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα , έντονη συσχέτιση με την εμφάνιση της νόσου .
· Στο 20% των παιδιών δεν βρίσκουμε κανένα παράγοντα στον οποίο να Είναι αλλεργικός ο Ασθενης .
· Διάγνωση: δερμάτικα τεστ ΚΑΙ ειδική IgE του όρου.
· Τροφές προς διερεύνηση: γάλα, αυγό, σογια, ξηροί καρποί , κρέατα .
· Είναι μικρή η πιθανότητα να πιστοποιηθεί η αλεργια στο γάλα εργαστηριακά ακόμα και αν υπάρχει.
· Με την σωστή δίαιτα έχουμε μια επιτυχία 74% στην βελτίωση της κλινικής εικόνας. 
· Η έρευνα εστίαζει πως θα γίνεται η σωστή διάγνωση και εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας χρησιμοποιώντας δείκτες εργαστηριακών εξετάσεων και Όχι συχνές ενδοσκοπήσεις.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Εισαγωγικά για ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα

· Η πιο μοντέρνα νόσος του αιώνα μας.
· ΓΕΝΕΤΙΚΗ προδιάθεση αλλα και ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ. 
. Βρέφη με ανησυχία και δυσκολία σιτίσεως.
· Βασικό σύμπτωμα στην παιδική ηλικία το κοιλιακό άλγος. 
· ΓΟΠ (γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση) , δυσφορία, κοιλιακό άλγος, ένσφηνωση τροφής , τα κυρία συμπτώματα.
· Βιοψια η διαγνωστική μέθοδος.
  •  Όχι απόλυτη η διάγνωση με την εύρεση ηωσινοφίλων.
· Η θεραπεία απαιτεί συνεργασία πολλών ειδικοτήτων .

Σχολείο τροφικής αλλεργίας

Το ποσοστό Καισαρικής τομής στην Ελλάδα Είναι 60%!!!!!!

Σχολείο τροφικης αλλεργιας- Ιωάννινα

Τουλάχιστον η παρουσία Είναι ικανοποιητική !

Σχολείο τροφικής αλλεργιας-live from Ioannina

·Η μικροχλωριδα του εντέρου του μωρου διαμορφώνεται απο την ηλικία των 6 μηνών με σαφή προστασία απέναντι στις αλλεργίες και στις λοιμώξεις .
·Επίσης συμβάλλει στην καλύτερη δράση των αντιβιοτικών.
·Πολυ σημαντική και η δράση της στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών .
·Σημαντική η μείωση της ποικιλίας των μικροβίων στην εντερική χλωρίδα των παιδιών με Ατοπική δερματίτιδα.
· Ο μητρικός αποκλειστικός θηλασμός σμβάλλει στην μικρότερη ποικιλία μικροβίων στο πεπτικό σύστημα των νεογνών αλλα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία έναντι στην αλλεργία .
· Η χρήση αντιβιοτικής αγωγής στην εγκυμοσύνη συνδέεται με αύξηση του ασθματος στα παιδιά.
· Νέες μελέτες θα μας οδηγήσουν σε περισσότερα συμπεράσματα για να κατανοήσουμε τόσο την νόσο όσο και τις θεραπευτικές διαδικασίες που χρειάζονται οι ασθενείς μας....

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Οι εκδίκηση της Γιαγιάς !!!

Νέες εξωφρενικές μελέτες εμφανίστηκαν με την κατάληψη της πρώτης θέσης για παχυσαρκία στην παιδική ηλικία στην Ευρώπη απο την χώρα μας.
Το 53% χρεώνεται στην συμπεριφορά της γιαγιάς . 

Το 80% των γιαγιάδων εκτιμούν τα παχυσαρκα παιδια ως "φυσιολογικά".

Το 35% των γιαγιάδων θεωρούν το κανονικό παιδι ως παιδι με ανάγκη να φάει περισσότερο.

Το καταπληκτικό συμπέρασμα ομως ήρθε αργότερα οπου Απο την ηλικία των 5 ετών ένα παιδι Μπορεί να φάει περισσότερο απο όσο χρειάζεται για να χορτάσει και αυτο οδηγεί στην παχυσαρκία , γεγονός που δεν ισχύει σε παιδια κάτω των 3 ετών.

Άρα η έκφραση "θα φάει μέχρι να χορτάσει" Είναι ακόμα ένας μύθος απο τα δύσκολα Χρόνια των προγόνων μας. 
Αρχίζουμε λοιπόν και προσέχουμε τις μερίδες.!!!!!!!
Νεοτερα σύντομα..