Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα απο πυογόνο στρεπτόκοκκο.

Η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα απο πυογόνο στρεπτόκοκκο GAS ,αποτελεί την πιο συχνή αιτία συνταγογράφησης αντιβιοτικών στον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό.
Σε 1312 κλινικά στελέχη GAS που απομονώθηκαν παρουσίασαν ευαισθησία 100% σην πενικιλλίνη και κεφαλοσπορίνες β΄γενιάς ενώ στις μακρολίδες παρουσίασε ανθεκτικότητα 13% μέσο όρο.
Συμπέρασμα:Φάρμακο εκλογής έναντι του στρεπτόκοκκου παραμένει η πενικιλλίνη ενώ εναλλακτικά θα πρέπει να προτιμούνται οι κεφαλοσπορίνες. Η ανθεκτικότητα στις μακρολίδες , μπορεί να συσχετίζεται και με την κατάχρηση που γίνεται στην συνταγογράφηση τα τελευταία χρόνια.

Αντοχή μή ευαίσθητων στην πενικιλλίνη στελεχών πνευμονιοκόκκου απο αναπνευστικές λοιμώξεις σε άλλα β-λακταμικά αντιβιοτικά.

Μελετήθηκαν 138 στελέχη S.Pneumoniae που απομονώθηκαν απο ωτικά υγρά παιδιών με οξεία μέση ωτίτιδα και απο βρογχικές εκπλύσεις παιδιών με πνευμονία.
Η αντοχή των μη ευαίσθητων στην πενικιλλίνη στελεχών S.pneumoniae στις υπόλοιπες β-λακτάμες είχε ως εξής:κεφεπίμη 2%, αμοξυκιλλίνη 6,2%, μεροπενέμη 25%, κεφπροζίλη 60,4%, ιμιπενέμη 68,7%, κεφουροξίμη 83,3%, κεφακλόρη 93,7%.
Συμπέρασμα: μεταξύ των απο του στόματος χορηγούμενων β-λακταμικών αντιβιοτικών η αμοξυκιλλίνη παραμένει η πιο αποτελεσματική β-λακτάμη στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Σύντομα όλα τα νεώτερα στην παιδιατρική κοινότητα.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Σκλήρυνση κατα πλάκας...κοντά σε θεραπεία?

Μικρονευροτροφίνες: η Ελληνική ανακάλυψη για τη θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας
Μέσα στην εξαθλίωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας πάντα κάτι έρχεται να θυμίσει..Ελπίδα.