Γνωμικό

" Η ουσία της ζωής είναι η εξέλιξη μέσα απο την διερεύνηση με ελεύθερο μυαλό και αυτό το διασφαλίζει η παρουσία του απείρου." Ανώνυμος.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Κοιμάμαι με τους γονείς μου….

Πολλοί γονείς, και αναφέρομαι κυρίως στις μητέρες, οδηγούνται από την φυσιολογική κόπωση και αϋπνία, κυρίως στους πρώτους μήνες ζωής του μωρού, να κοιμούνται μαζί του στο κρεβάτι τους. Θεωρούν ότι το παιδί κοιμάται καλύτερα ενώ οι ίδιες ξεκουράζονται περισσότερο.
Το μωρό στο νοσοκομείο αλλά και τους πρώτους μήνες ζωής, μέχρι 2-3 μηνών, είναι απαραίτητο να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα λόγω της ανάγκης για συχνά άτακτα γεύματα , της ωφέλιμης σχέσης που αναπτύσσεται με τη μητέρα καθώς και για μεγαλύτερη ασφάλεια. Το μωρό δεν είναι απαραίτητο να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τη μητέρα του ακόμα και στην μικρή πιθανότητα, σύμφωνα με τα Ελληνικά δεδομένα, που θηλάζει.
Η άποψη ότι το μωρό δεν πρέπει να κοιμάται με την μητέρα του είναι τουλάχιστον άστοχη. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ποσοστό των οικογενειών που κοιμούνται με το παιδί τους κυμαίνεται στο 30-40% , πρέπει να επισημανθούν κάποιες λεπτομέρειες που θα συμβάλουν στην προστασία και διατήρηση της υγείας του παιδιού, που είναι και ο βασικός στόχο του Παιδιάτρου.



  • Το στρώμα να είναι σκληρό και ομαλό.


  • Θερμοκρασία δωματίου 16-18ο C


  • Χρησιμοποιούμαι σεντόνι ή κουβέρτα και σκεπάζουμε το παιδί μέχρι και το στήθος του.


  • Ντύνουμε το παιδί με βάση την δική μας αίσθηση και όχι εντύπωση.


  • Αν είμαστε από του τυχερούς που κοιμούνται και με το μεγαλύτερο παιδί στο κρεβάτι, πάντα βάζουμε το μικρότερο ανάμεσα στους γονείς.


  • Ενημερώνουμε πάντα τον σύντροφό μας ότι έχουμε πάρει το μωρό στο κρεβάτι μας στην
    περίπτωση που πρόκειται να έρθει αργότερα.


  • Ποτέ κατοικίδια ζώα στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό.


  • Δεν κοιμόμαστε με το μωρό στον καναπέ.


  • Δεν κοιμόμαστε με το μωρό όταν είμαστε άρρωστοι.


  • Δεν κοιμόμαστε με το μωρό αν είμαστε καπνιστές.


  • Δεν κοιμόμαστε με το μωρό αν κάνουμε χρήση φαρμάκων που προκαλούν υπνηλία.



Στην ερώτηση των γονέων τι να κάνουν, απαντώ ότι δεν είναι κακό να κλαίει ένα νεογνό, κακό είναι να μην ανταποκρίνεται κάποιος στο κλάμα του. Τα νεογνά δεν εκμεταλλεύονται τους γονείς τους παρά μόνο για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για επαφή, σίτιση και ασφάλεια. Όταν βέβαια μεγαλώσουν τα δεδομένα αλλάζουν….?

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Βλαστοκύτταρα, μύθος και… πραγματικότητα.

Από το 1974 διαπιστώθηκε ότι το αίμα του ομφάλιου λώρου περιέχει μεγάλο αριθμό αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
Η πρώτη μεταμόσχευση ομφαλο-πλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) πραγματοποιήθηκε το 1988 σε μικρό ασθενή με αναιμία Fanconi, στη Γαλλία, από αίμα του συμβατού αδερφού του.
Από το 1990 ξεκίνησαν να δημιουργούνται οι πρώτες τράπεζες φύλαξης ΟΠΑ.

Σκοπός λειτουργίας των τραπεζών ΟΠΑ:
1.Ενημέρωση, αποδοχή και έλεγχο των μητέρων για μεταδοτικά νοσήματα προ και 6 μήνες μετά τον τοκετό.
2.Συλλογή των μονάδων-80 με 100 ml αίματος.
3.Επεξεργασία, έλεγχο και κρυοσυντήρηση τους. Θεραπευτικές δεν είναι όλες οι μονάδες, χρειάζεται συγκεκριμένο αριθμό αρχέγονων κυττάρων ανά kg. Σήμερα διαπιστώνεται στατιστικά ότι μόνο τo 30-40% από τα δείγματα είναι κατάλληλα για κρυοσυντήρηση.
4.Άμεση διάθεση στο μεταμοσχευτικά κέντρα.
5.Ερευνα.
H πιστοποιήση τους γίνεται απο την FACT (Foundation for Accereditation of Cellular Therapy)

Οι τράπεζες φύλαξης ΟΠΑ χωρίζονται σε :
Δημόσιες όπου φυλάσσονται ανώνυμα για δημόσια χρήση.
Ιδιωτικές όπου φυλάσσονται μετά από πληρωμή των γονέων για «ιδία» χρήση εντός της οικογένειας.
Υβριδικές με μικτά χαρακτηριστικά.

Η πρώτη Ελληνική τράπεζα ΟΠΑ ξεκίνησε 2004 από το ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και δέχεται αίμα από οποιοδήποτε μαιευτήριο –δημόσιο ή ιδιωτικό αφού έχει προηγηθεί συνεννόηση. Τηλ επικοινωνίας:210-6597341-2 και 6945320205 κάθε εργάσιμη μέρα από 11:00 με 13:00.

Με την ιδιωτική φύλαξη οι γονείς θεωρούν ότι έχουν κάνει «βιολογική» ασφάλεια για το παιδί τους. Η απάντηση που μας δίνει η βιβλιογραφία και οι οδηγίες από τους επιστημονικούς φορείς είναι:
1. Η πιθανότητα να χρειαστεί ένα παιδί τα δικά του αποθηκευμένα κύτταρα ΟΠΑ στα επόμενα 20 χρόνια (τόσο είναι το χρονικό διάστημα καταλληλότητας του δείγματος) είναι 1/200.000.
2. Η ιδιωτική φύλαξη είναι αποδεκτή μόνο για οικογένειες με σπάνια νοσήματα ή για οικογένειες με ανάγκη άμεσα διαθέσιμου ΟΠΑ σε κάποιο μέλος της οικογένειας.
3. Η ιδιωτική φύλαξη στερεί από τα κοινωφελή ιδρύματα μοσχεύματα που θα ήταν απολύτως απαραίτητα για τη σωτηρία ασθενών.

Συμπερασματικά στην απορία πολλών γονέων για την φύλαξη αίματος μετά τον τοκετό η προσωπική μου επιστημονική άποψη είναι ότι:
Ναι στην φύλαξη ΟΠΑ σε δημόσιες ή πιστοποιημένες τράπεζες από την FACT (Foundation for Accereditation of Cellular Therapy)και...… μην ξεχνάμε το άρθρο 21 της Συμφωνίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Το σώμα και τα μέρη του, δεν πρέπει να οδηγούν σε οικονομικό κέρδος».

Για περισσότερες πληροφορίες σας παραπέμπω στα παρακάτω Sites:
Α Δελτίο Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών σελ 5.
και
Παιδί, Υγεία και Ανατροφή-http://www.paidiatre.gr/portal/content/view/296/304/

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Πλατυποδία?!

Η πλατυποδία είναι συχνό αίτιο ανησυχίας των γονέων.
Η χαλαρή πλατυποδία εμφανίζεται κυρίως στη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Θεωρείται στάδιο της φυσιολογικής ανάπτυξης. Τα παιδιά συνήθως είναι ασυμπτωματικά


  • Δεν απαιτείται ακτινολογικός έλεγχος.

  • Η διάγνωση θα τεθεί μετά την ηλικία των 6 ετών.

  • Θεραπεία: Δεν χρειάζεται, η παραμόρφωση θα διορθωθεί, αλλά και ακόμα αν δεν διορθωθεί πλήρως είναι απίθανο να προκαλεί οποιοδήποτε πρόβλημα στο μέλλον. Όσον αφορά τα ειδικά υποδήματα ή πέλματα δεν επηρεάζουν την εξέλιξη της πλατυποδίας.

Η σκληρή πλατυποδία οφείλεται σε παθολογικά αίτια, συνήθως προκαλεί συμπτώματα, απαιτεί ακτινολογικό έλεγχο και θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος πάντα σε συνεργασία με τον παιδίατρο σας.

Καλή Σαρακοστή



Όχι άλλο σπάγγο, όχι άλλο σπάγγο.....

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Περπάτημα στις μύτες των ποδιών (Toe Walking)

Τα παιδιά φυσιολογικά, στο ξεκίνημα της ικανότητας τους να περπατάνε, κυρίως μετά την ηλικία των 12 μηνών, χρησιμοποιούν τις μύτες των ποδιών τους. Μέχρι και την ηλικία των 18 μηνών, οπότε και αποκτούν πλήρη έλεγχο της ισορροπίας τους δεν χρήζουν κάποιον έλεγχο εκτός αν ο παιδίατρος διαπιστώσει από τη κλινική εξέταση:
Διαταραχή στη κινητικότητα του ποδιού, των αρθρώσεων ή στον μυϊκό τόνο (Νευρομυικές διαταραχές ή Συγγενή κοντό Αχίλλειο τένοντα), οπότε και θα σας κατευθύνει για τον τρόπο αντιμετώπισης σύμφωνα με τον αιτιολογικό παράγοντα.
Σε κάθε άλλη περίπτωση που το παιδί από την κλινική εξέταση δεν παρουσιάζει παθολογικά ευρήματα παρά μόνο το συμμετρικό , σποραδικό περπάτημα στις μύτες των ποδιών, μετά την ηλικία των 18 μηνών, χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής και συνοδεύεται από τακτική νευρο-αναπτυξιολογική εκτίμηση κάθε 6 μήνες.
Ως γονείς δεν πρέπει να επιβληθούμε με το νόμο του μεγαλυτέρου, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε ευλύγιστα παπούτσια και να αποφεύγουμε τις περπατούρες.
Μετά την ηλικία των 3 ετών και μπροστά στον κίνδυνο διαταραχής της ανάπτυξης των οστών και των αρθρώσεων, κυρίως του γονάτου, λόγω αυξημένης πίεσης, καθώς και στον κίνδυνο εμφάνισης μυϊκής αδυναμίας των κάτω άκρων που θα οδηγήσει σε εύκολη κόπωση με αποτέλεσμα την μειωμένη κοινωνικότητα του παιδιού και την έλλειψη αυτοεκτίμησης, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για τη αναγκαιότητα χρήσης ορθοστάτη (molded ankle-foot orthosis) ή ασκήσεων έκτασης του αχίλλειου τένοντα και συνεργαστείτε μαζί του για τον καλύτερο τρόπο που θα οδηγήσει το παιδί να ξεφύγει από αυτή την συνήθεια.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Αξιολόγηση θεραπευτικής αποτελεσματικότητας του άσθματος και των λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά κάτω των 5 ετών, με την μέθοδο TRACK.

Το άσθμα, οποιουδήποτε βαθμού σοβαρότητας, αποτελεί μια χρόνια, φλεγμονώδη διαταραχή των αεραγωγών. Το 50%-80% των παιδιών με άσθμα εκδηλώνουν συμπτώματα πριν από την ηλικία των 5 χρονών.
Το μη ελεγχόμενο άσθμα κοστίζει ακριβά!
Επισκέψεις στο γιατρό, επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά, νοσηλείες, συνταγές, σχολικές απουσίες, αρνητική επίδραση στην αυτοεκτίμηση.

Τι είναι το TRACK?
Πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο 5 ερωτήσεων όπου συμβάλει στην καλύτερη παρακολούθηση και αντιμετώπιση του άσθματος ή λοιμώξεων του αναπνευστικού από την ηλικία των 12 μηνών έως και την ηλικία των 5 χρονών και όχι στην διάγνωση τους. Συμπληρώνεται από τους γονείς που:
· Έχουν παιδί κάτω των 5 ετών ΜΕ

· Ιστορικό 2 ή παραπάνω επεισοδίων βήχα, συριγμού ή δύσπνοιας, με διάρκεια πάνω
από 24ώρες.

· Ιστορικό χρήσης βρογχοδιασταλτικών (Β2-διεγέρτες βραχείας δράσης όπως
Aerolin, Salbunova) για λοιμώξεις του αναπνευστικού ή έχουν διαγνωστεί με άσθμα.
και ερμηνεύεται από τον ιατρό τους.

Παρακάτω σας παραπέμπω σε κάποια site με αναφορά στην αξιοπιστία της μεθόδου:
-American Academy of Pediatrics
-The journal of Allergy and Clinical Immunology Volume 123, Issue 4, Pages 833-839.e9
-Καθώς και το ομώνυμο site .

Παρατηρώ ότι οι οδηγίες των ιατρών συχνά παραβλέπονται στον βωμό της επιπολαιότητας γι’αυτό τον λόγο παραθέτω για κατέβασμα το ερωτηματολόγιο, στα Ελληνικά, με σκοπό οι γονείς καθώς και ο γιατρός να εκτιμήσουν την κατάσταση του παιδιού βάση αντικειμενικών δεδομένων και όχι προσωπικών εντυπώσεων, με σκοπό την αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Download:http://rapidshare.com/files/349223024/TRACK.pdf


or
απο το site μου στην Otenet

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Χρωματίζω.... μέρος δεύτερο.

Η επιτυχία της πρώτης σειράς με τις ζωγραφιές ήταν μεγάλη, αλλά σύντομη. Δεν ξεγελάς το παιδί με τις ίδιες ζωγραφιές πάνω από 2-3 φορές... και πολλές λέω!
Έτσι ξεκίνησα μία συλλογή από φώτο που αφορούν διαφορετικούς ήρωες της Disney και προσφέρω από έναν ήρωα κάθε φορά.
Παρακάτω παραθέτω τους δύο ήρωες για αυτόν τον μήνα και... ελπίζω για 2-3 μήνες ακόμα.

Για αγόρια Download:
http://rapidshare.com/files/347601318/painting_ALADDIN.rar

Για κορίτσια Download:
http://rapidshare.com/files/347601090/painting_MULAN.rar

Καλή διασκέδαση.

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Κώστας Αξελός

Ο Κώστας Αξελός (26 Ιουνίου 1924 - 4 Φεβρουαρίου 2010) ήταν σύγχρονος Έλληνας στοχαστής, φιλόσοφος και καθηγητής φιλοσοφίας. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 16 γλώσσες.
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος γιατρού και η μητέρα του καταγόταν από την παλιά αθηναϊκή οικογένεια Ξηροταγάρου. Ακολούθησε σπουδές Νομικής και κατά την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής, πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση. Κατά την περίοδο του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, οργανώθηκε στο ΚΚΕ και ήταν οργανωτής και δημοσιογράφος. Το 1945 , μετά τη διαγραφή του από τις τάξεις του ΚΚΕ και την συνακόλουθη καταδίκη του σε θάνατο από στρατοδικείο, με τη βοήθεια του Οκτάβιου Μερλιέ - διευθυντή τότε του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα - επιβιβαζόταν στο θρυλικό πλέον πλοίο "Ματαρόα" μαζί με τον Κ. Καστοριάδη, τον Κ. Παπαϊωάννου, τον Κ. Βυζάντιο, την Μ. Κρανάκη, τον Κ. Κουλεντιανό, τον Ν. Σβορώνο και άλλους με προορισμό το Παρίσι, όπου και έζησε μέχρι τον θάνατό του. Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόνη και δίδαξε από το 1962 ως το 1973 ως καθηγητής. Επίσης, ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού Arguments, ίδρυσε και διηύθυνε την ομώνυμη φιλοσοφική σειρά στις "Εditions de Minuit" στην οποία εκδόθηκαν επίσης και τα περισσότερα από τα βιβλία του.
H εφηβεία του φωτίστηκε από τα κείμενα των Ηράκλειτου, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Εμπεδοκλή, Μαρξ, Νίτσε, Ντοστογιέφσκι, και ποιητών όπως ο Ρεμπώ, ο Ρίλκε, ο Χέλντερλιν και άλλοι.
Πασίγνωστη η διένεξή του με τον Σαρτρ τον οποίο εγκαλούσε για μη πρωτότυπη σκέψη και έκθεση παλαιότερων φιλοσοφικών ιδεών. Ο Σαρτρ με τη σειρά του τον κατηγορούσε επειδή είχε εγκαταλείψει τον κομμουνισμό. Έχει εκδώσει είκοσι τέσσερα βιβλία και πλήθος κειμένων (γαλλικά, ελληνικά και γερμανικά) που μεταφράστηκαν σε δεκαέξι γλώσσες. Τον Μάρτιο του 2009 αναγορεύτηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αυτή ήταν η τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα.Τον Απρίλιο του 2009 κυκλοφόρησε στη Γαλλία από τις εκδόσεις "Les Belles Lettres" το καινούργιο βιβλίο του, με τίτλο "Αυτό που επέρχεται" και πρόσφατα από τις εκδόσεις "Νεφέλη" το έργο "Το άνοιγμα στο επερχόμενο και το αίνιγμα της Τέχνης".

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ολοκληρώθηκε η επξεργασία του TIPP στα Ελληνικά

Ολοκλήρωσα σήμερα την επεξεργασία των ενημερωτικών φυλλαδίων προς τους γονείς για την ασφαλή φροντίδα του παιδιού από την γέννηση του μέχρι και την ηλικία των 10 χρονών, σύμφωνα με τα πρότυπα της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας (ΤIPP-Τhe injury prevention program).

Οι τραυματισμοί είναι ένας από τους βασικότερους κινδύνους που απειλούν τη ζωή των παιδιών μας. Με την κατάλληλη ενημέρωση μπορούμε να τα προστατέψουμε.

Μπορείτε να κάνετε Download πατώντας την αντίστοιχη ηλικία στη λίστα που βρίσκεται δεξιά στο Sidebar.

Παρακαλώ θα ήθελα το σχόλιο σας για πιθανές αλλαγές που πιστεύετε ότι θα ήταν αναγκαίες.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.